HomevestiPapa japanskim vlastima: Dijalog je jedino oružje dostojno čovjeka

Papa japanskim vlastima: Dijalog je jedino oružje dostojno čovjeka

Na slici: Papa Franjo, predstavnici japanskih vlasti i diplomatski zbor  (Vatican Media)

Na susretu s predstavnicima japanskih vlasti i diplomatskim zborom papa Franjo je upozorio na mir koji se gradi pravednošću i solidarnošću, na ulogu religija i zaštitu najslabijih. Istaknuo je dijalog, pravdu prema isključenima i zaboravljenima, te je pozvao da se ide dalje putom solidarnosti, obrane života u punom poštovanju dostojanstva i prava članova ljudske obitelji.

Došao sam učvrstiti japanske katolike u vjeri, te u njihovoj zauzetosti za siromašne i za služenje zemlji čiji se građani osjećaju s ponosom – rekao je papa Franjo jučer u Kantei, na susretu s predstavnicima japanskih vlasti i diplomatskim zborom. Japanski je narod posebno osjetljiv na trpljenje siromašnih i osoba s invaliditetom. Moto mojeg posjeta je „Zaštititi svaki život“, priznajući njegovo nepovredivo dostojanstvo i važnost iskazivanja solidarnosti i potpore našoj braći i sestrama u svim potrebama.

Povijest nas uči da se do rješenja za sukobe među narodima može doći kroz dijalog koji je jedino oružje dostojno čovjeka i sposobno jamčiti trajni mir. Uvjeren sam da je potrebno suočiti se s nuklearnim pitanjem na multilateralnoj razini, promičući politički i institucionalni proces koji je u stanju postići konsenzus i šire međunarodno djelovanje. Osim toga, zaštititi zajednički dom znači obratiti pažnju na ljudsku ekologiju, suočavajući se s jazom između bogatih i siromašnih u globalnom ekonomskom sustavu koji očituje razlike – istaknuo je Papa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: