HomevestiPapa: ‘Jubilej i ekumenizam su Drugog vatikanskog sabora’

Papa: ‘Jubilej i ekumenizam su Drugog vatikanskog sabora’

Jubilej [milosrđa] i ekumenizam su plodovi Drugog vatikanskog sabora – kazao je papa Franjo u intervjuu za talijanske novine Avvenire, koji je dao povodom završetka Svete godine milosrđa. U podugačkom intervjuu Sveti Otac je ponudio osvrt na Jubilej milosrđa te se dotakao složenog putovanja prema jedinstvu kršćana kao i ostavštine Drugog vatikanskog sabora.

Papa je govorio o zadatku Crkve, koji se sastoji u življenju i svjedočenju Evanđelja, koje nije ideologija, već put milosrđa. Objasnio je da nije planirao Jubilej, već se dao voditi Duhom Svetim. Istaknuo je važnost praštanja, te slikovito opisuje Boga kao da ima loše pamćenje: On oprašta i zaboravlja – kazao je.

Potom se usredotočio na pitanje jedinstva kršćana te se prisjetio važnih koraka prema pomirenju, učinjenih u ovoj Godini milosrđa: susreta s carigradskim ekumenskim patrijarhom Bartolomejem I., s vodstvom Svjetskog luteranskog saveza tijekom nedavnog posjeta Švedskoj te s patrijarhom Ruske pravoslavne Crkve, Kirilom I. Dodao je kako to djelo svoje korijene ima u Drugom vatikanskom saboru.

Trostruki je put jedinstva – smatra Papa: činiti zajedno djela milosrdne ljubavi, moliti se zajedno i, konačno, prepoznati zajedničku ispovijest vjere izraženu u ekumenizmu krvi. U kontekstu ekumenizma Sveti je Otac poručio kako je važno služiti siromašnima jer služiti njima znači služiti Kristu, ta siromašni su meso Kristovo. A kada zajedno služimo siromašnima, mi se kršćani ujedinjujemo u dodirivanju Kristovih rana – kazao je papa Franjo. Dodajmo kako će Papa zaključiti Izvanrednu godinu milosrđa sljedeće nedjelje, na svetkovinu Krista Kralja.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: