HomevestiPapa krakovskim hodočasnicima: Sveti Ivan Pavao II. ne prestaje bdjeti nad Crkvom u Krakowu

Papa krakovskim hodočasnicima: Sveti Ivan Pavao II. ne prestaje bdjeti nad Crkvom u Krakowu

Na slici: Sveti Ivan Pavao II.

Vjernici iz krakovske nadbiskupije uputili su se na hodočašće od Krakowa do Rima kako bi zahvalili Bogu za dar svetoga Ivana Pavla Drugoga. Jučer ih je papa Franjo primio u audijenciju, te pritom podsjetio na njegovo posvećivanje Bogu i osjetljivost prema svim ljudima, koje je naučio od krakovskih svetaca

Papa Franjo je danas prije opće audijencije u Dvorani Pavla VI. primio skupinu od oko 700 vjernikā Krakovske nadbiskupije. Pritom se spomenuo gostoljubivosti koja mu je pružena upravo u Krakowu 2016. godine, te istaknuo razloge njihova hodočašća u Rim, a to je zahvala Bogu za život i papinstvo svetoga Ivana Pavla II., u prigodi 40. obljetnice njegova izbora za papu.

Sveti Ivan Pavao II. i krakovski svetci

Papa Franjo je, među ostalim, istaknuo snažnu povezanost pape Wojtyłe s njegovom rodnom zemljom. Sveti Ivan Pavao II. je obogatio opću Crkvu obiljem darova koje je velikim dijelom naslijedio iz bogatstva vjere i svetosti vaše zemlje i vaše Crkve – rekao je papa Franjo.

Neizmjerno posvećivanje Kristu i čovjeku

Od krakovskih je svetaca naučio neizmjerno se posvećivati Bogu i biti vrlo osjetljiv prema svakom čovjeku, što je nadahnulo njegovu službu – dodao je papa Franjo. Primio je od Boga veliki dar za tumačenje znakova vremena u svjetlu Evanđelja, i učinio je da to donese plod u korist hoda njegova naroda.

Želio je Crkvu koja je znak pravednosti i mira

Poljskoga naroda – nastavio je Papa – koji u žalosnim zbivanjima svoje povijesti nije nikada izgubio pouzdanje u Boga, ni vjernost svojim kršćanskim korijenima. Vjeran tim korijenima nastojao je učiniti da se Crkva podigne kao zaštitnica neotuđivih prava čovjeka, obitelji i naroda, kako bi bila znak mira, pravednosti i cjelovitoga razvoja za čitavu ljudsku obitelj. Istodobno, uvijek je isticao prednost milosti i poslušnosti Božjoj volji, pred svakom ljudskom računicom.

Učitelj u radosnom odgovoru na putu svetosti

Bogato nasljeđe svetoga Ivana Pavla II. za sve nas je izazov da budemo vjerni Kristu i da radosno odgovorimo na njegov poziv na svetost, svatko u svojim posebnim osobnim prilikama – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: