HomevestiPapa: Kršćanima na Bliskom istoku trebaju biti priznata ista prava kao svim građanima

Papa: Kršćanima na Bliskom istoku trebaju biti priznata ista prava kao svim građanima

Na slici: Papa Franjo s članovima Mješovitoga međunarodnog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočnih pravoslavnih Crkvi  (Vatican Media)

Papa: Kršćanima na Bliskom istoku trebaju biti priznata ista prava kao svim građanima

Papa Franjo se ovih dana susreo s članovima Mješovitoga međunarodnog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočnih pravoslavnih Crkvi. Bio je to jedan u nizu susretā koji se održavaju svake godine u prigodi radnoga sastanka povjerenstva koje se jednom godišnje sastaje u Rimu. Sadašnji su predmet njihova razmišljanja sakramenti, a ove je godine posebno u središtu razgovora sakrament ženidbe

Sveti je Otac izrazio radost zbog tog susreta i zauzimanja članova povjerenstva u hodu putovima jedinstva, a posebno zbog toga što to čine u bratskom duhu, toliko da mogu zahvaliti Gospodinu za plodove već ubrane tijekom hoda. Vaš dijalog dobro pokazuje kako se razne teološke formule između Istoka i Zapada nerijetko upotpunjuju, i ne suprotstavljaju se, kako je izrazio i Drugi vatikanski sabor – rekao je Papa te pritom podsjetio da smo prije nekoliko dana proslavili 60. obljetnicu najave sabora. Molim se i potičem vas kako bi nam vaše sadašnje razmišljanje o sakramentima pomoglo nastaviti ići prema punom zajedništvu, prema zajedničkom slavljenju svete euharistije – rekao je papa Franjo.

 

Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, muškarca i ženu

Što se tiče sakramenta ženidbe, Papa je spomenuo Knjigu postanka u kojoj se opisuje stvaranje muškarca i žene, na sliku Božju, te istaknuo da kada je čovjek sam, nije potpuno na sliku Božju, nego kada živi u stabilnom zajedništvu ljubavi, jer Bog je zajedništvo ljubavi. To vrijedi i za obitelj Božje djece koju želimo prikazati Gospodinu bez ranā i podjelā, u ljepoti punoga zajedništva – istaknuo je Papa.

 

Bliski istok stalno u mislima pape Franje

Papa je svoje misli potom upravio na Bliski istok, s kojega dolaze brojni članovi povjerenstva, a čije su Crkve izmučene ratovima, nasiljem i progonima. Želim svim vjernicima na Bliskom istoku zajamčiti svoju blizinu, svoje stalne misli i molitve da to područje, jedinstveno u Božjem spasenjskom planu, nakon duge noći sukobā ugleda svitanje mira. Bliski istok mora postati područje mira, ne može i dalje biti prostor sukoba. Neka rat, dijete moći i bijede, prepusti mjesto miru, plodu prava i pravednosti; a naša kršćanska braća neka budu priznata punopravnim građanima jednakih pravā – rekao je Papa.

 

Prate nas sveci i mučenici naših Crkvi

Gospodin nas sve više poziva na dosljedno svjedočenje života i iskreno traženje jedinstva – dodao je te napomenuo da na tom putu nismo sami. Sjeme je toga zajedništva, zahvaljujući također vašem dragocjenom radu, proklijalo, te je i dalje natopljeno krvlju svjedokā jedinstva, krvlju mučenikā našega doba, članova različitih Crkvi koji sada, sjedinjeni zajedničkim trpljenjem poradi imena Isusova, dijele istu slavu – istaknuo je papa Franjo.

 

Povjerenstvo djeluje od 2003. godine

Podsjetimo na kraju da je Međunarodno mješovito povjerenstvo za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Istočnih pravoslavnih Crkvi ustanovljeno u siječnju 2003. godine, na zajednički poticaj Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana i poglavarā istočnih pravoslavnih Crkvi koje obuhvaćaju Koptsku pravoslavnu Crkvu, Sirsku pravoslavnu Crkvu, Armensku apostolsku Crkvu, Etiopsku pravoslavnu Crkvu, Eritrejsku pravoslavnu Crkvu i Malankarsku pravoslavnu Crkvu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: