HomevestiPapa: Kršćanski nam mučenici svjedoče da nepravda nema posljednju riječ

Papa: Kršćanski nam mučenici svjedoče da nepravda nema posljednju riječ

Na slici: Latice cvijeća i svijeće u prigodi molitvenoga bdijenja u spomen na žrtve napada u Šri Lanki; Islamabad, Pakistan, 24. aprila 2019.

Papa Franjo se u današnjoj tweet poruci spomenuo mučenika svih vremena, svjedoka Isusova uskrsnuća

Danas, četvrtoga dana Vazmene osmine, papa Franjo je putem svojega Twitter računa na devet jezika, @Pontifex, poslao sljedeću poruku: „Svojom vjernošću Kristu, mučenici svih vremena pokazuju da nepravda nema posljednju riječ; u uskrslom se Gospodinu možemo nastaviti nadati“.

 

Papa Franjo: Kršćane se danas progoni više nego u prvim stoljećima

Papa Franjo je mnogo puta podigao glas protiv progonā kršćana. Možda će biti teško vjerovati – rekao je u jednoj nedavno objavljenoj videoporuci – ali mučenika danas ima više nego u prvim stoljećima. Prema brojnim međunarodnim istraživanjima, kršćani su danas najprogonjenija skupina u svijetu, s više od 200 milijuna ljudi podvrgnutih diskriminaciji, kršenju ljudskih prava, napadima i atentatima.

Mnogi izgube život kako bi ostali vjerni Isusu. Crkva je danas Crkva mučenika; oni trpe, daju život, a mi za njihovo svjedočanstvo primamo Božji blagoslov – rekao je Papa tijekom mise u Domu svete Marte 21. aprila 2015. godine.

 

Dvije vrste progona – nasilni i prerušen u kulturu

Papa Franjo govori o dvije vrste progona nad kršćanima: postoji ono izričito, nasilno, okrutno; i ono pristojno, prerušeno u kulturu, modernost i napredak. Progon oduzima čovjeku slobodu, pa i onu na priziv savjesti! Bog nam je dao slobodu, ali taj ti progon oduzima slobodu! – istaknuo je papa Franjo na misi u Domu svete Marte, 12. aprila 2016. godine. To je progon svijeta – ističe Papa – kada velike sile žele nametnuti neka ponašanja i zakone protiv dostojanstva Božje djece, one progone i idu protiv Boga stvoritelja.

 

Pape o islamskim atentatima

Što se pak tiče velike pojave atentatā, posebno onih islamskih, papa Franjo slijedi pravac svojih prethodnika, svetoga Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., koji su u svojoj osudi terorističkih napada izgovorili vrlo oštre riječi protiv instrumentalizacije religije i uporabe nasilja u Božje ime, ali nikada nisu tim djelima dali vjersko značenje. Prije svega zbog toga što velika većina muslimana ili pripadnika drugih vjeroispovijesti ne prihvaća to nasilje; osim toga, zato da ne daju povoda instrumentalizaciji, te zbog toga što je nastavak dijaloga odlučujući za suživot i mir u svijetu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: