Homeporuke i poslanicePapa: Liječenje je poslanje koje sjedinjuje znanost i čovječnost

Papa: Liječenje je poslanje koje sjedinjuje znanost i čovječnost

U poruci koju je poslao sudionicima drugog Talijanskog kongresa o mentalnom zdravlju, koji je ovih dana započeo u Rimu, Papa je, osim središnjega položaja osobe, istaknuo opasnost od stigmatiziranja te vrste patologije. Potrebno je stoga više zajednica kako bi se suzbila opasnost od odbacivanja

Duh služenja, javna učinkovitost, ali ponajviše čovječnost i blizina, potrebni su u suzbijanju kulture odbacivanja. Na to se osvrnuo papa Franjo u poruci upućenoj sudionicima dvodnevnoga skupa koji je organiziralo talijansko Ministarstvo zdravstva, dvadeset godina nakon prvoga nacionalnog kongresa održanoga 2001. godine. Svrha je skupa raspraviti i ponovno potaknuti neke važne teme, među kojima one o mentalnom zdravlju kao uvjetu za razvoj, o javnoj odgovornosti u odnosu na pravo na liječenje i transparentno funkcioniranje službi u poštovanju građanskih prava.

U poruci je Papa prije svega istaknuo zauzimanje liječnikā i zdravstvenih djelatnika od kojih se traži poznavanje profesionalnih i ljudskih sredstava za liječenje braće i sestara koje je pandemija na poseban način stavila u kušnju, i to s pogubnim posljedicama. Stoga, osim jačanja zdravstvenoga sustava na tehničkom planu, potrebno je ojačati i mrežu udrugā koje su bliske bolesnicima i njihovim obiteljima, jer – napomenuo je – u središtu je uvijek briga o osobi kojoj su, istina, potrebne znanstvene spoznaje, ali su joj potrebne također nježnost i blizina.

Vrlo je važno obuhvatiti životni kontekst u kojem se nalazi pacijent, kako mu ne bi nedostajalo topline i ljubavi zajednice. Sama medicinska profesionalnost ima koristi od cjelovite njege osobe. Briga o drugomu, naime, nije samo kvalificirani posao, nego pravo poslanje koje se potpuno ostvaruje kada se znanstvena spoznaja susretne s puninom čovječnosti te se pretvori u nježnost koja se zna približiti i uzeti druge na srce.

Na to se nadovezuju drugi bolni vidici mentalnoga zdravlja, među kojima česti nedostatak nade i opasnost od stigmatiziranja. Neka stoga ti dani razgovora među stručnjacima i institucijama posluže za poticaj obnovljene osjetljivosti, kod odgovornih, prema onima koji trpe zbog mentalnih zdravstvenih problema, kako bi brojnoj našoj braći i sestrama, obilježenoj slabošću, ulijevali veće povjerenje – napomenuo je Papa.

Riječ je također o tomu – dodao je Papa – da se podupre potpuno prevladavanje stigme kojom su često obilježene mentalne bolesti te, općenito, da se postigne prevladavanje kulture zajednice nad mentalitetom odbacivanja, prema kojemu se veća briga i pozornost posvećuju onima koji donose društvu proizvodne prednosti, zaboravljajući da u ranjenom životu onih koji trpe blista neizbrisiva ljepota ljudskoga dostojanstva.

Na kraju je papa Franjo ohrabrio sudionike i poželio da taj skup, u tako teškom trenutku kao što je sadašnji koji je obilježen pandemijom, ojača uvjerenje da ne možemo nikoga ostaviti iza sebe, te da bude poticaj za nastavak na plodnom putu ‘solidarne skrbi’.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: