Homeporuke i poslanicePapa: Ljubav je konkretna; može promijeniti svijet

Papa: Ljubav je konkretna; može promijeniti svijet

U videoporuci upućenoj ‘Pokretu Ivan 17’, čiji su se članovi okupili na duhovnoj obnovi, papa Franjo je podsjetio da smo djeca istoga Oca, neovisno o podrijetlu ili nacionalnosti, pozvani dati život

Zajedno u ljubavi mi, kršćani, možemo promijeniti svijet, možemo promijeniti sebe, jer Bog je Ljubav! – istaknuo je papa Franjo u videoporuci na španjolskom jeziku, koju je uputio „Pokretu Ivan 17“ i u kojoj poziva da se volimo kao djeca istog Oca. Riječ je o ekumenskom pokretu koji želi biti glas koji poziva Crkve na pomirenje i jedinstvo, u skladu s Isusovom molitvom „da svi budu jedno“, koju donosi evanđelist Ivan u 17. poglavlju. Njegovi članovi su se okupili na duhovnoj obnovi u New Yorku, u Sjemeništu svetoga Josipa, čiji je rektor biskup James Massa. Tema je te posebne obnove „Pomirenje u odnosu, novi put za pomirenje kršćana“ (usp. Iv 17, 13-17).

Ljubavi nije potrebno temeljito teološko poznavanje, koje je ipak neophodno – objasnio je Papa podsjećajući kako je susret s Isusom životni susret. Sve se rađa iz tog susreta ljubavi. Rađa se prijateljstvo, bratstvo i sigurnost da smo djeca istog Oca. Ljubav, naime, može promijeniti svijet, ali najprije mijenja nas same – napomenuo je te istaknuo koliko ga dira izraz iz Djela apostolskih, kojim su prvu kršćansku zajednicu opisivali oni koji su se susretali s njom: „Gledajte kako se vole“.

„Pokret Ivan 17“ odnosi se na ljubav onih koji za stolom, pijući cappuccino, ručajući ili jedući sladoled, otkriju da su braća, i to ne zbog boje kože, ni zbog nacionalnosti, ni podrijetla, ni različitih oblika u kojima žive svoju vjeru, nego kao djeca istoga Oca. I, čak i ako nema stola, ako nema cappuccina, čak i ako nema sladoleda, ako nema kave, jer vladaju siromaštvo i rat, svejedno smo braća i to trebamo jedni drugima reći. Bez razmišljanja o podrijetlu, o nacionalnosti ili boji kože, djeca smo istoga Oca – napomenuo je Papa.

Spomenuvši potom kako je već bio određen datum njegova susreta s pokretom, ali zbog pandemije ga nije bilo moguće ostvariti, papa Franjo je izrazio nadu da će se susresti uskoro, prije kraja godine. Pritom je istaknuo da je svjedočanstvo koje su podijelili s njim, svaki put kada su se susreli, u njemu pobudilo nadu i radost.

Stoga ih je potaknuo da nastave hoditi zajedno, dijeleći život i bratsku ljubav. Kao što kaže Joe Tosini, pentekostalni pastor i jedan od utemeljitelja pokreta, “ljubav je najvažnija stvar na svijetu, ali unatoč tomu nitko ne poučava kako voljeti“. Ljubiš li ili ne, ljubav koja je postala tijelo, ljubav koja je dala svoj život za nas, to je put. Često miješamo ljubav s nekom vrstom platonske, idealističke filozofije. Ljubav je konkretna, ljubav daje život za druge, kao što ga je Isus dao za nas. Možda zato što se ljubav ne uči, ona se živi, a vi nas tomu učite živeći ju – istaknuo je papa Franjo te je na kraju, kao što često čini, zamolio sudionike susreta da ne zaborave moliti za njega, jer – kako je rekao – ovaj posao nije nimalo lak.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: