HomevestiPapa luteranskom izaslanstvu: Isus nas prati na putu od sukoba do zajedništva

Papa luteranskom izaslanstvu: Isus nas prati na putu od sukoba do zajedništva

Zajednička ekumenska molitva u katedrali u Lundu tijekom apostolskoga pohoda Švedskoj; 31. oktobra 2016.

Susrevši se s predstavnicima Svjetskoga luteranskog saveza, papa Franjo je ohrabrio sve koji se zauzimaju u katoličko-luteranskom dijalogu, da nastave s pouzdanjem u ustrajnoj molitvi, zajedničkom ostvarivanju milosrđa i zanosu u istraživanju usmjerenom prema većem jedinstvu

Ekumenski se put nastavlja duž traga obilježenoga sukobom, ali usmjerenoga prema zajedništvu. Nije to lak put, ali nismo sami; Krist nas prati – tim je riječima papa Franjo, susrevši se s izaslanstvom Svjetskoga luteranskog saveza, istaknuo taj put prema jedinstvu pomirenom u razlikama. Spomenuo se apostolskoga putovanja u Švedsku, 2016. godine, i posebno ekumenske molitve u luteranskoj katedrali u Lundu. Na tom smo nezaboravnom dijelu ekumenskoga puta iskusili evanđeosku snagu pomirenja, potvrđujući da kroz dijalog i zajedničko svjedočenje nismo više stranci. Nismo više stranci nego braća – ponovio je Papa.

Kriza nam pomaže dozrjeti ono što tražimo – kazao je te dodao – Od sukoba koji smo živjeli stoljećima, do zajedništva koje želimo; kako bismo to učinili dovodimo se u krizu. Krizu koja je Gospodnji blagoslov. Potičući na molitvu za uspostavljanje punoga jedinstva među kršćanima, izrazio je nadu da će zajedničko razmišljanje o dokumentu ‘Confessio Augustana’, u vidiku 500. obljetnice njegova objavljivanja, 25. juna 2030. godine, učiniti dobro ekumenskom hodu. ‘Confessio Augustana’, kako je istaknuo Ivan Pavao II. 25. juna 1980. godine, temeljan je dokument za vjeru i crkveni život kršćana luterana, pa i još više.

Papa Franjo je pritom podsjetio kako su 1980. godine, u prigodi 450. obljetnice tog dokumenta, luterani i katolici istaknuli: „Ono što smo u ‘Confessio Augustana’ prepoznali kao zajedničku vjeru može nam pomoći da zajednički ispovijedamo tu vjeru na nov način i u našem vremenu. Zajedno ispovijedati ono što nas združuje u vjeri“ – rekao je Papa te podsjetio na riječi apostola Pavla: „Jedno tijelo… jedno krštenje. Jedan Bog“.

Sve veće prevladavanje podjela, postupno zacjeljivanje sjećanja, pomirena i bratska suradnja među nama – napomenuo je Papa – nalazi temelj u samo jednom krštenju za otpuštenje grijeha. Sveto krštenje izvorni je božanski dar, koji je u temelju svakog našeg vjerskog napora i svakog zauzimanja za postizanje punoga jedinstva. Da, jer ekumenizam nije obavljanje crkvene diplomacije – primijetio je – nego put milosti.

On se ne oslanja na ljudsko posredovanje i dogovore, nego na Božju milost koja pročišćava pamćenje i srce, pobjeđuje krutost i usmjerava prema obnovljenom zajedništvu; (…) prema jedinstvu pomirenom u različitostima. U tom bih svjetlu želio ohrabriti sve koji se zauzimaju u katoličko-luteranskom dijalogu, da nastave s pouzdanjem u ustrajnoj molitvi, u zajedničkom ostvarivanju milosrđa i zanosu u istraživanju usmjerenom na veće jedinstvo među različitim članovima Kristova Tijela – rekao je papa Franjo.

Potičući stoga na nastavak, i to zanosno, na putu od sukoba do zajedništva, Papa je napomenuo da će se sljedeći dio odnositi na razumijevanje uskih veza između Crkve, službe i euharistije. Bit će važno duhovnom i teološkom poniznošću gledati na okolnosti koje su dovele do podjele, u pouzdanju da, ako je nemoguće poništiti žalosne događaje iz prošlosti, moguće je ponovno ih pročitati u pomirenoj povijesti. Vaša opća skupština 2023. godine mogla bi biti važan korak za pročišćavanje sjećanja i vrjednovanje brojnih duhovnih blaga koje je Gospodin kroz stoljećā rasporedio za sve. Draga braćo i sestre, put koji ide od sukoba do zajedništva nije lak, ali nismo sami; Krist nas prati – istaknuo je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: