HomevestiPapa maloljetnim zatvorenicima: Bog ne vidi etikete i presude nego djecu

Papa maloljetnim zatvorenicima: Bog ne vidi etikete i presude nego djecu

Na slici: Papa Franjo u maloljetničkom zatvoru u Panami; 25. januara 2019.  (AFP or licensors)

Tradicionalno pokorničko bogoslužje Svjetskoga dana mladih prvi je put slavljeno u jednom zatvoru, u maloljetničkom zatvoru u Pacori, u Panami. Bît susreta pape Franje s mladim zatvorenicima, održanoga jučer, drugoga dana Papina boravka u toj zemlji, uočavala se i kroz njihove poglede.

Pogledi obilježavaju i odlomak iz Lukina Evanđelja, u kojemu se opisuje sablažnjavanje farizejā i pismoznanaca zbog Isusova ponašanja. Komentirajući ga u propovijedi, Sveti je Otac podsjetio kako, dok se oni ograničavaju samo na mrmljanje, Isus „prima grešnike i blaguje s njima“. Riječ je o dvije perspektive koje se suprotstavljaju. S jedne je strane sterilan i nekoristan pogled – onaj mrmljanja i ogovaranja – a s druge Gospodinov pogled koji poziva na preobrazbu i obraćenje.

 

Zidovi i etikete

Isus je izabrao biti blizu i ponuditi nove mogućnosti – objasnio je Papa te dodao – Međutim, čini se da je lakše davati nazive i etikete koji koče i stigmatiziraju prošlost, ali i sadašnjost i budućnost ljudi. Etikete koje, u konačnici, ne stvaraju ništa drugo osim podjele na dobre i loše; na pravedne i grješnike. Ali, svatko je od nas mnogo više od svojih etiketa – primijetio je papa Franjo. Takvo ponašanje kvari sve, jer podiže nevidljivi zid koji potiče na mišljenje da će se marginaliziranjem, odvajanjem i izoliranjem, na čudesan način riješiti svi problemi – istaknuo je Papa te upozorio – Silno nas raduje davati obilježja ljudima; ali ta kultura obilježavanja diskreditira osobu.

 

Pogled obraćenja

Cijelo je Evanđelje, naprotiv, obilježeno drugim pogledom, onim koji se rađa iz Božjega srca. Bog nas nikada ne napušta, a Gospodinova je ljubav – objasnio je Papa – ljubav koja preuzima na sebe slojevitost života i svake situacije. To je ljubav koja je sposobna pronaći putove i ponuditi mogućnosti za integraciju i promjenu, mogućnosti za ozdravljenje, praštanje, spasenje. Isus prekida i unutarnje mrmljanje koje se javlja u onomu tko, nakon što je oplakao svoj grijeh, i svjestan vlastite pogreške, ne vjeruje da se može promijeniti – napomenuo je Papa te snažno potaknuo – Otvorite prozor srca i upravite pogled prema Njemu.

 

Bolesna društva i plodna društva

Istaknuvši potom da mrmljanju i osudi valja suprotstaviti putove uključivanja i integracije, Papa je primijetio da se društvo razboli kada nije sposobno radovati se zbog duboke promjene svoje djece; zajednica se razboli kada se prepusti mrmljanju koje bezosjećajno uništava i osuđuje. Društvo je plodonosno kada zna pronaći dinamike koje mogu uključiti i integrirati, preuzeti odgovornost i boriti se za stvaranje mogućnosti i alternativa koje će dati nove prilike njegovoj djeci, kada se zauzme u stvaranju budućnosti kroz zajedništvo, obrazovanje i rad – istaknuo je Papa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: