Homeporuke i poslanicePapa: Materijalna dobra koriste samo ako ih međusobno dijelimo

Papa: Materijalna dobra koriste samo ako ih međusobno dijelimo

Na slici: Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (ANSA)

Pohlepa za materijalnim dobrima nikada ne ispunjava čovjekovo srce, nego izaziva još veću glad za njima.

Materijalna dobra nam koriste, no samo ako ih međusobno dijelimo – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje počinje prizorom o čovjeku koji ustane iz mnoštva i traži Isusa da riješi pravno pitanje obiteljskog nasljeđa (Lk 12,13-21). No On se u odgovoru ne suočava s pitanjem, nego potiče da se držimo daleko od požude, to jest pohlepe za posjedovanjem.

Kako bi svoje slušatelje odvratio od tog tjeskobnog traženja bogatstva, Isus je ispripovijedio prispodobu o bezumnom bogatašu koji vjeruje da je sretan jer je imao sreće zbog izvanredno obilnog uroda ljetine i osjećao se siguran zbog dobara koja je skupio – rekao je Papa i istaknuo – Događaj počinje buditi zanimanje kada se pojavi suprotnost između onoga što bogataš planira za sebe i onoga što mu je Bog odredio.

Bogataš stavlja pred svoju dušu, to jest pred sebe, tri stvari: mnogo dobara koja je skupio, mnoge godine koje bi mu ta dobra mogla osigurati, te mir i razuzdano bogatstvo – rekao je Sveti Otac i objasnio – No riječ koju mu Bog upućuje briše te njegove planove. Umjesto mnogo godina, Bog mu pokazuje na neposrednost koja će se dogoditi te noći; umjesto uređenja života, pokazuje mu posljedice osiguravanja života. Što se tiče mnogo skupljenih dobara na kojima je bogataš trebao sve temeljiti, sarkastično ih dovodi u pitanje: „A što si pripravio, čije će biti?“

U toj je suprotnosti opravdanost opomene „bezumniče“, kojom se Bog obraća tom čovjeku – rekao je Sveti Otac i primijetio – Bezumnik je, jer u praksi je zanijekao Boga i nije računao s Njim. Zaključak prispodobe, kako ju je oblikovao evanđelist, odlikuje se jedinstvenom učinkovitošću: „Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu“. To upozorenje otkriva obzorje prema kojem smo svi pozvani gledati.

Materijalna su dobra potrebna za život, no ne smiju biti cilj našeg postojanja, nego sredstvo da živimo pošteno i u zajedničkom dijeljenju s najpotrebitijima – rekao je papa Franjo i napomenuo – Isus nas danas poziva da razmotrimo kako bogatstvo može okovati srce i odvratiti ga od istinskog blaga koje je na nebesima. Na to nas podsjeća i sveti Pavao u današnjem drugom čitanju: „Tražite ono što je gore! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! (Kol 3,1-2)

To ne znači odmaknuti se od stvarnosti, nego tražiti stvari koje imaju istinsku vrijednost: pravdu, solidarnost, prihvat, bratstvo, mir i sve stvari koje čuvaju istinsko čovjekovo dostojanstvo – rekao je Papa i dodao – Radi se o težnji za životom koji nije ostvaren po stilu ovoga svijeta, nego po evanđeoskom stilu; ljubiti Boga cijelim svojim bićem i ljubiti bližnjega onako kako ga je Isus ljubio, to jest u služenju i u daru samoga sebe. Pohlepa za materijalnim dobrima nikada ne ispunjava čovjekovo srce, nego izaziva još veću glad za njima.

Ljubav tako shvaćena i življena, izvor je istinske sreće, dok je nerazmjerno traženje materijalnih bogatstava često izvor nemira, nevolje, pronevjere i rata. Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne da se ne damo opčarati prolaznim sigurnostima, nego da svakodnevno budemo vjerodostojni svjedoci vječnih evanđeoskih vrijednosti – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: