HomevestiPapa mladima Bangladeša: Učite prihvaćati one koji misle drugačije

Papa mladima Bangladeša: Učite prihvaćati one koji misle drugačije

Posljednja etapa Papina apostolskog pohoda Bangladešu bio je susret s mladima u Dhaki. Ove su subote tisuće mladih sudjelovali na susretu sa Svetim Ocem u katoličkom kolegiju Notre Dame. U svom je pak govoru papa Franjo pohvalio mlade poradi njihove čvrste volje da promiču ozračje sklada.

Kao što je slučaj s mnogim katoličkim obrazovnim ustanovama, i ovu školu pohađaju brojna nekršćanska djeca, a tu je činjenicu također istaknuo Papa u svojem govoru. Raduje me što su ovdje zajedno s katolicima ujedno i mnogi mladi prijatelji, muslimani te pripadnici drugih vjeroispovijesti – kazao je papa Franjo.

Dodajmo da je u kolegij Notre Dame upisano više od 3000 studenata. Bangladeš je, naime, zemlja u kojoj osobe mlađe od 25 godina čine skoro polovicu od oko 160 milijuna stanovnika koliko ih živi u toj azijskoj zemlji. Makar udio katolika u zemlji iznosi oko 0.2 posto, prema podacima Biskupske konferencije Bangladeša, više od 40 tisuća mladih različitih vjeroispovijesti pohađa katoličke obrazovne ustanove.

Papa Franjo je potom napomenuo da na susretima s mladima osjeća kako postaje mlađi. Pohvalio je njihovo oduševljenje i pustolovnost koji karakteriziraju mlade te im pomažu da i u teškim situacijama uvijek idu naprijed. Podsjetio ih je da životni put nije besciljno lutanje, nego nam mudrost koja proizlazi iz vjere pokazuje pravi smjer.

Ta mudrost znači gledati na svijet i njegove probleme Božjim očima, pomažući nam prepoznati i odbaciti lažna obećanja sreće – rekao je Sveti Otac. Napomenuo je da mudrost od nas zahtijeva otvorenost i prihvaćanje onih koji misle drugačije, a upravo ta dva stava čuvaju osobu od toga da se izolira u svoj maleni i zatvoreni svijet u kojem postoji samo drski mentalitet „ja sam dobar, ti si loš“. Mudrost nas Božja čini otvorenima za druge – nastavio je Papa – Pomaže nam usmjeriti pogled iznad naših osobnih ugodnosti i lažnih sigurnosti koje nas čine slijepima za velike ideale, a koji čine život ljepšim.

Papa Franjo je mlade također potaknuo da budu pozorni na starije jer oni u sebi nose sjećanje i mudrost iskustva koji nas čuvaju od toga da ponovimo grješke prošlosti. Stariji posjeduju karizmu „premošćivanja udaljenosti“, osiguravajući da se najvažnije vrijednosti prenesu dalje na njihovu djecu i unučad. Po njihovim riječima, njihovoj ljubavi, njihovoj nježnosti i njihovim postojanjem shvaćamo da povijest nije započela s nama, nego da smo dio dugog „putovanja“ te kako je stvarnost veća od nas – istaknuo je Sveti Otac.

Dragi mladi prijatelji, kad pogledam vaša lica, ispunjen sam radošću i nadom – nastavio je Papa – radošću i nadom za vas, za vašu zemlju, za Crkvu i vaše zajednice. Neka Božja mudrost i dalje nadahnjuje vaša nastojanja da rastete u ljubavi, bratstvu i dobroti – kazao je papa Franjo, zaključivši govor riječima: Neka Bog blagoslovi Bangladeš!

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: