HomevestiPapa mladima: Budite svjetlo svojim vršnjacima koji još ne poznaju radost novoga života u Isusu

Papa mladima: Budite svjetlo svojim vršnjacima koji još ne poznaju radost novoga života u Isusu

Na slici: Papa Franjo i mladi animatori XI. međunarodnog foruma mladih  (Vatican Media)

U svijetu sve je više podjela, a one donose ratove i neprijateljstva. Vi morate biti poruka jedinstva.

Pozvani ste biti svjetlo u tami mnogim svojim vršnjacima koji još uvijek ne poznaju radost novoga života u Isusu – rekao je papa Franjo danas, obraćajući se mladima koji su tri dana animirali ‘XI. međunarodni forum’ u mjestu Sassone di Ciampino blizu Rima. Susret je organizirao Dikasterij za laike, obitelj i život s ciljem promicanja provedbe sinode koja se održala 2018. godine na temu: „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Poput oca koji pokazuje svojoj djeci put kojim trebaju ići, poput pastira koji podupire svoje stado i vodiča koji rasplamsava srca zahvaljujući Kristovu svjetlu, Papa je zagrlio te mlade animatore, pozvavši ih da šire Kristovu vatru koja je u njima, da zajedno hode, jer su Božja i crkvena stvarnost.

Forum mlade čini glavnim protagonistima pastoralnog obraćenja koje toliko žele sinodalni oci – rekao je Sveti Otac i objasnio – Ta riječ „protagonisti“, nije diplomatska gesta i dobra volja. Mladi su protagonisti ili nisu ništa, ili idu ispred vlaka ili će ostati nepokretni i stajati u redu, te će ih plima odnijeti. Vi mladi djelujete u sinodskoj Crkvi i zato ste meditirali i razmišljali o njoj posljednjih dana.

Spominjući završni dokument Sinode mladih i podsjetivši na događaj Isusovih učenika iz Emausa kao primjer za razumijevanje poslanja koje je danas povjereno mladima, papa Franjo je rekao da njihovo poslanje dolazi od prepoznavanja Isusa koji i danas otvara srca mladih, te im govori da bez straha idu na put još dok je mrak, jer njihov život osvjetljava Krist.

I mi smo jednom susreli Gospodina na putu svojega života – rekao je Papa i nastavio – Kao učenici iz Emausa pozvani smo nositi Kristovo svjetlo u tamu svijeta. Vi, dragi mladi, pozvani ste da budete svjetlo u tami mnogim svojim vršnjacima koji još uvijek ne poznaju radost novog života u Isusu.

Potreba da se napravi zajednica, radost zajedništva i nostalgija u trenutku kada se treba rastati – istaknuo je Sveti Otac – Faze su koje su proživjeli učenici iz Emausa i mladi Foruma. Isus nije blago koje se može zatvoriti, nego Učitelj koji se dijeli. Što ga više nosimo drugima, još više ga osjećamo prisutnim u svojem životu. Siguran sam da ćete to činiti kada se vratite u svoje krajeve. Evanđelje govoreći o Emausu kaže da je Isus zapalio vatru u srcima učenika. Kao što znate, vatra da se ne ugasi, mora se širiti i raspirivati. Zato podržavajte i širite Kristovu vatru koja je u vama.

Kao udovi jednoga tijela, vezani jedni uz druge, potaknuti ljubavlju Crkve, zajedno hodimo noseći svjetlo Isusove vatre u tamu ovoga svijeta – rekao je papa Franjo i podsjetio – Vi ste Božja stvarnost i stvarnost Crkve. Niste samo budućnost nego sadašnjost. Crkva vas treba kako bi u potpunosti bila ono što jest. Kao Crkva, vi ste tijelo uskrslog Gospodina prisutnoga u svijetu.

Molim vas da se uvijek sjećate da ste udovi jednoga tijela – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Vezani ste jedan uz drugoga i sami ne možete preživjeti. Jedni druge trebate kako biste stvarno napravili razliku u svijetu koji je sve više iskušavan podjelama. Mislite na to. U svijetu sve je više podjela, a one donose ratove i neprijateljstva. Vi morate biti poruka jedinstva. Tim putom vrijedi hoditi. Samo zajedno hodeći bit ćemo zaista snažni.

Na kraju govora Papa je podsjetio na temu koja je izabrana za Svjetski dan mladih u Lisabonu 2022. godine: „Marija usta i žurno ode“, savjetujući im potom da iduće dvije godine razmišljaju o dva odlomka: „Mladiću kažem ti, ustani!“ i „Ustani! Učinit ću te svjedokom stvari koje si vidio!“ To treba činiti kako bi spremni došli na susret u Portugalu.

Marija se ustala bez odlaganja i žurno je otišla posjetiti svoju rođakinju. Uvijek je bila spremna, uvijek u žurbi, no nije bila zabrinuta, uznemirena i tjeskobna. I ovaj put htio bih potaknuti na veliki sklad između hoda prema Svjetskom danu mladih u Lisabonu i post-sinodskog hoda. Nemojte zanemariti Božji glas koji vas potiče da ustanete i idete putom koji je Krist pripremio za vas. Kao Marija i zajedno s njom, budite svaki dan nositelji Njegove radosti i ljubavi – zaključio je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: