HomevestiPapa mladima: „Budite uvijek spremni na nove odlaske i svjedočenje Evanđelja“

Papa mladima: „Budite uvijek spremni na nove odlaske i svjedočenje Evanđelja“

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 42. ekumenskog novogodišnjeg susreta mladih koji je počeo ovih dana u Wrocławu, na jugozapadu Poljske. Kao i svake godine, organizira ga ekumenska zajednica iz Taizèa, a trajat će do 1. januara

Tema je ovogodišnjega susreta, na kojem sudjeluje oko 15.000 osoba, „Uvijek na putu, nikad iskorijenjeni“. Sveti je Otac mladima, među ostalim, poželio da zajedno otkriju u kojoj ih mjeri ukorijenjenost u vjeri poziva i priprema da idu ususret drugima i odgovore na nove izazove u našem društvu, prije svega na opasnosti koje prijete našem zajedničkom domu.

 

Poljska – zemlja ukorijenjena u vjeri

U poruci koju je potpisao Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, navodi se primjer Poljske, domovine svetog Ivana Pavla II., zemlje domaćina ovogodišnjega susreta koja je ukorijenjena u vjeri, i ti su korijeni omogućili poljskom narodu da izdrži pred velikim kušnjama, kada se gubila svaka nada. Otkrit ćete da se mnogo može naučiti od onih koji su ostali vjerni Kristu pred iskušenjem da popuste najlakšem rješenju. Ti su se kršćani usudili vjerovati u drugačiju budućnost – poručio je Papa.

 

Vi ste Božje ‘danas’

U zajedništvu s drugima, otkrit ćete obilje radosti koje se krije u odlascima, kada ponekad, poput Abrahama, ne znate unaprijed odredište. Budite uvijek spremni za nove odlaske i svjedočenje Evanđelja te potpuno prisutni s onima oko vas, posebice najsiromašnijima i najpotrebitijima. Ne čekajte sutra kako biste svojom energičnošću, hrabrošću i kreativnošću surađivali na preobrazbi svijeta. Vi ste Božje ‘danas’ i On želi da budete plodonosni.

Sveti Otac vas sve blagoslivlja: mlade, braću članove Zajednice iz Taizéa, obitelji i župe koje su vas primile – stoji u poruci koju je potpisao kardinal Parolin, na kraju koje Papa izražava želju da vjera Marije, koja je pohitila ususret rođakinji Elizabeti (usp. Lk 1,39), podrži kod tih mladih zanos povjerenja u njezinoga Sina.

 

Poruke patrijarha Bartolomeja, metropolita Hilariona i glavnog tajnika Ekumenskog vijeća crkvi

Uz Svetoga Oca, sudionicima susreta u Wrocławu poruku je uputio i carigradski patrijarh Bartolomej, koji je istaknuo da su ti mladi, poput apostola, svojim životnim izborom postali Kristovi poslanici u svijetu.

Ruski pravoslavni metropolit Hilarion Alfejev, predsjednik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata, u ime patrijarha Kirila je poručio da je tu riječ o svjedočenju Krista, osobito važnom u vrijeme Božića, čijem pravom značenju svijet posvećuje sve manje pažnje i kada se Kristovo ime sve više skriva iza jelki, ukrasa, sajmova i kupovine u trgovinama.

Glavni tajnik Ekumenskog vijeća crkvi, velečasni Olav Fykse Tveit, istaknuo je pak da nikada nismo iskorijenjeni iz Kristove ljubavi te da su ti mladi hodočasnici prešli društvene, kulturne i vjerske granice kako bi se upoznali i dijelili duboko zajedništvo s Bogom jer Krist nije vezan ili ograničen nijednim narodom ili nacionalističkim programom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: