HomevestiPapa molio za žrtve u Istanbulu: Neka Bog obrati srca nasilnika

Papa molio za žrtve u Istanbulu: Neka Bog obrati srca nasilnika

Žalost i molitva za žrtve tragičnog atentata u zračnoj luci u Istanbulu bile su središtu riječi pape Franje u jučerašnjem podnevnom nagovoru. Snažno nam je potreban mir – kazao je. Na svetkovinu svetih Petra i Pavla, Papa je grad Rim povjerio Gospi Salus Populi Romani (Spasu rimskoga puka), kako bi svoje poslanje u cijelom svijetu znao temeljiti na duhovnim i moralnim vrijednostima.

Veliku je žalost papa Franjo izrazio zbog brojnih ubijenih i ranjenih osoba u tom – kako ga je nazvao – okrutnom terorističkom napadu. Molimo za žrtve, za njihove obitelji i za dragi turski narod. Neka Gospodin obrati srca nasilnih i podupre naše korake na putu mira – rekao je Papa.

Katehezu je posvetio dvojici zaštitnika Rima, Petru i Pavlu. Cijela opća Crkva gleda s divljenjem, smatrajući ih stupovima i velikim svjetlom koje blista ne samo na nebu iznad Rima, nego u srcima vjernika na Zapadu i na Istoku. Petar, ponizni ribar, i Pavao, učitelj i naučitelj, iz ljubavi prema Kristu napustili su svoju domovinu, ne brinući se zbog teškoća, opasnosti i nepovjerenja na koje bi mogli naići na putu, i došli su u Rim. Tu su se učinili navjestiteljima i svjedocima Evanđelja među ljudima, i mučeništvom potvrdili svoje poslanje vjere i ljubavi.

Ako ovdje u Rimu poznajemo Isusa, – podsjetio je Papa – i ako je kršćanska vjera živi i temeljni dio duhovne baštine i kulture ovoga područja, to možemo zahvaliti apostolskoj hrabrosti te dvojice sinova s Bliskog Istoka. Petar i Pavao se danas duhovno vraćaju među nas, prolaze ulicama ovoga grada, kucaju na vrata naših domova, i ponajviše naših srdaca. Još jednom žele donijeti Isusa, njegovu milosrdnu ljubav, njegovu utjehu, njegov mir. To nam je toliko potrebno – istaknuo je Sveti Otac te potaknuo na prihvat njihove poruke. Čuvajmo njihovo svjedočanstvo kao blago!

Iskrena i čvrsta Petrova vjera, te veliko i sveobuhvatno Pavlovo srce, pomoći će nam da budemo radosni kršćani, vjerni Evanđelju i otvoreni za susret sa svima – napomenuo je papa Franjo, a potom pozdravio nove nadbiskupe metropolite koji su bili nazočni na misi u bazilici Svetoga Petra, i tijekom koje su blagoslovljeni njihovi paliji, koji su znak zajedništva s cijelom Crkvom, a posebno s Petrovom Stolicom. Potičem ih da u radosti nastave svoje poslanje u služenju Evanđelju – kazao je Papa.

Na istom sam slavlju s radošću i naklonošću primio članove izaslanstva koje je stiglo u Rim u ime ekumenskoga patrijarha, vrlo dragoga brata Bartolomeja – dodao je Sveti Otac ističući da je i ta nazočnost znak postojećih bratskih veza među našim Crkvama. Molimo da sve više ojačaju veze zajedništva i zajedničko svjedočenje.

Papa je na kraju grad Rim povjerio Djevici Mariji Salus Populi Romani (Spasu rimskoga puka). Da u duhovnim i moralnim vrijednostima kojih je bogat, uvijek pronađe temelj svojega društvenoga života i svojega poslanja u Italiji, u Europi i u svijetu – poželio je Papa.

Nakon marijanske molitve papa Franjo je, među ostalim, spomenuo međunarodnu konferenciju o odgovornom ulaganju, koja je upravo održana u Rimu o temi „Učiniti da Godina milosrđa bude godina utjecaja na život siromašnih“, te uputio apel da privatna ulaganja, uz ona javna, podupru nadvladavanje siromaštva brojnih marginaliziranih ljudi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: