HomevestiPapa na bdijenju s mladima: Kao Marija, Božja influencerica, recite Bogu “da”

Papa na bdijenju s mladima: Kao Marija, Božja influencerica, recite Bogu “da”

Na slici: Papa na bdijenju s mladima u Panami  (Vatican Media)

Isus zove prihvatiti život u njegovoj krhkosti i slabosti, ali i u ljepoti

 

U okviru Svjetskog dana mladih, papa Franjo je jučer sa 600.000 mladih u Metro Parku u Panami, sudjelovao na molitvenom bdijenju tijekom kojeg se obratio mladima osvrćući se osobito na riječi Blažene Djevice Marije: „Neka mi bude po Tvojoj riječi!“ koje su ujedno i tema toga susreta.

Papa je potaknuo mlade da kažu „da“ toj ljubavnoj priči kao Marija koja nije bila utjecajna osoba i nije sudjelovala na društvenim mrežama onoga vremena, ali je ipak postala najutjecajnija žena u povijesti. Njezin „da“ nije bio pasivno prihvaćanje. Bio je to „da“ onih koji sve stavljaju na kocku, bez ikakvoga jamstva i znanja da su nositelji obećanja. Taj „da“ jači je od sumnji i teškoća do kojih je moglo doći, ali nisu bile razlog da kaže „ne“. Marija nije kupila životno osiguranje i zato je Božja influencerica – primijetio je Papa

Večeras slušamo kako Marijin „da“ odjekuje i umnaža se iz naraštaja u naraštaj – rekao je Sveti Otac i nastavio – To pokazuju svjedočanstva koja smo čuli. Roditelji djevojčice s down sindromom prije njezinog su rođenja rekli: „neka nam bude“, odlučili su je ljubiti, vjerovali su da svijet nije samo za jake. Reći „da“ Gospodinu znači imati hrabrosti prihvatiti život onako kako dolazi, sa svom njegovom krhkošću i slabošću, pa i sa svim njegovim proturječnostima i nedostacima smisla.

Uzeti život onako kako dolazi znači prihvatiti svoju domovinu, obitelj i prijatelje takve kakvi jesu – rekao je papa Franjo i dodao – Život prihvaćamo kada smo otvoreni za sve ono što nije savršeno, čisto i pročišćeno, ali zbog toga nije manje vrijedno ljubavi. Isus je zagrlio gubavca, farizeja i grešnika, te oprostio onima koji su ga razapeli. Samo ono što se ljubi može biti spašeno, i samo ono što se grli može biti preobraženo. Božja je ljubav veća od svih naših proturječnosti, krhkosti i slabosti, a upravo po njima On piše tu ljubavnu priču. Nakon naših padova uvijek nas grli i pomaže nam ustati. Pobjeda nije „ne pasti“, nego ustati nakon pada.

Lako je kritizirati mlade ako ih lišimo mogućnosti rada, odgoja, obrazovanja i zajedništva koji su im potrebni kako bi sanjali budućnost – rekao je Sveti Otac i naglasio – Bez toga je nemoguće sanjati budućnost i odgovoriti za koga ima smisla živjeti. Moramo im pružiti priliku, jer se osjećaju kao da ne postoje za druge i da ih se ništa ne pita. Tako ih se gura u drogu i u sve što uništava. Uvijek je moguće početi iz početka, prihvatiti poslanje i biti „influencer“ 21. stoljeća; čuvar korijena i života.

Svijet neće biti bolji ako bude manje bolesnih, slabih, krhkih ili starih, ali ni zato što će biti manje grešnika, nego kada bude više osoba koje će vjerovati u budućnost i u preobražavajuću snagu Božje ljubavi. Samo nas ljubav čini ljudskijima, sve ostalo je sugestija. Otvorite svoje srce Isusu koji vas zove prihvatiti život u njegovoj krhkosti i slabosti, ali i u ljepoti. Nemojte se bojati reći Isusu da želite sudjelovati u Njegovoj ljubavnoj priči u ovom svijetu, te da ste stvoreni za nešto više – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: