HomevestiPapa na otvorenju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana: Dijelite međusobno primljena dobra

Papa na otvorenju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana: Dijelite međusobno primljena dobra

Na slici: Papa Franjo na molitvi Večernje i otvaranju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Bazilici svetoga Pavla  (Vatican Media)

Papa Franjo se nastavlja zauzimati zajedno s pravoslavnim i anglikanskim predstavnicima za jedinstvo kršćana

Zajednička molitva pred zemnim ostacima svetoga Pavla, apostola naroda,  simbol je jedinstva za koje se papa Franjo nastavlja zauzimati zajedno s pravoslavnim i anglikanskim predstavnicima. Jučer je tako Papa molitvom Večernje u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina otvorio Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana koji se održava od 18. do 25. januara. Prošlih je godina Papa predsjedao zatvaranju te ekumenske inicijative, ali budući da se sada ona podudara sa Svjetskim danom mladih u Panami, odlučeno je da predvodi otvaranje.

U prigodnoj se propovijedi Sveti Otac obratio vjernicima i predstavnicima drugih Crkava koje su prisutne u Rimu, te, osvrćući se na temu Molitvene osmine koju je izabrala Crkva u Indoneziji, posebno istaknuo zabrinutost za gospodarski rast te zemlje, potican logikom konkurencije, koji ostavlja mnoge u siromaštvu, dopuštajući samo nekima da se obogate. Papa je još jednom upozorio da kada društvo više nema kao temelj načelo solidarnosti i opće dobro, svjedoci smo kako ljudi žive pored nebodera, hotela i raskošnih trgovačkih centara u krajnjoj bijedi. Zaboravili smo na mudrost Mojsijevog zakona po kojem, ako bogatstvo nije međusobno dijeljeno, dolazi do društvene podjele.

Težak je grijeh omalovažavati ili prezirati darove koje je Gospodin dao drugoj braći vjerujući da su oni na neki način Bogu manje dragi – rekao je papa Franjo i napomenuo – Ako njegujemo slične misli, dopuštamo da ta ista milost postane izvor oholosti, nepravde i podjele. Kako ćemo onda ući u obećano Kraljevstvo? Poniznost nam pomaže da prepoznamo kako primljeni blagoslovi nisu naše pravo, nego dar, te da su nam dani kako bismo ih dijelili s drugima. Samo će na taj način kršćanski narod, obnovljen i obogaćen tom razmjenom darova, biti sposoban narod, te čvrsto i pouzdano hodati putom koji vodi jedinstvu.

Na kraju molitve Večernje kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, zahvalio je Svetom Ocu na predsjedanju, te istaknuo da time ponovno potvrđuje svoje uvjerenje da je ekumenski napor obnavljanja jedinstva kršćana put kojim se ide samo naprijed, a ne unatrag.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: