HomevestiPapa na početku sinode: Trebamo shvatiti domorodačke narode i služiti im

Papa na početku sinode: Trebamo shvatiti domorodačke narode i služiti im

Na slici: Početak procesije od bazilike svetoga Petra do Sinodske dvorane povodom Sinode o Amazoniji; Vatikan 7. oktobra 2019.  (Vatican Media)

Nakon procesije od vatikanske bazilike do Sinodske dvorane u pratnji sudionika sinode, uključujući predstavnike domorodačkih naroda, papa Franjo je otvorio Sinodu o Panamazonskom području, te potaknuo na pastoralni, kulturalni, društveni i ekološki proces u svrhu razmišljanja, razgovora, poniznoga slušanja, hrabroga i otvorenoga govora, razlučivanja i čuvanja bratstva

Shvatiti, razmatrati i služiti narodima Amzonije, na događaju koji nije okrugli stol ili konferencija nego sinodski hod, jer sinoda nije parlament nego prigoda za razmišljanje, razgovor, ponizno slušanje, hrabar i otvoren govor, razlučivanje i stalno čuvanje bratstva – rekao je papa Franjo na uvodnom zasjedanju posebne Biskupske sinode za Panamazonsko područje koja se održava o temi „Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju“.

Papa je sinodskim ocima savjetovao da se amazonskim narodima približe „na prstima“, poštujući njihovu povijest, njihovu kulturu, njihov način života, njihovu poeziju. Nismo došli ovamo s pragmatičkim namjerama, s programima za društveni razvoj ili za zaštitu kulturā, ili djelovanjem na način koji je doveo do deforestacije i iskorištavanja, nego s dimenzijom koja je daleko od mondenosti, koja ima oči i srce učenikā i misionarā, bez prozelitizma, i u poštovanju stvarnosti naroda koji je suveren – istaknuo je Papa.

Govoreći na španjolskom jeziku, papa Franjo je zahvalio na dugoj pripremi za taj događaj, od Puerta Maldonada, u srcu peruanske Amazonije, do danas, te istaknuo četiri dimenzije sinode: pastoralnu, kulturalnu, društvenu i ekološku, koje – kako je rekao – vodi „glavni akter“, odnosno Duh Sveti. Osim toga, potaknuo je da se ide dalje od ideoloških kolonizacija, poštujući autentičnost kulture domorodačkih naroda. Ideologije su opasno oružje, jer su restriktivne i u temelju su motā i uvredljivih riječi koje programiraju pristup starosjedilačkim narodima. Papa se osvrnuo i na šaljivi komentar koji je čuo jučer, upravljen jednom čovjeku s perjanicom na glavi, te kazao da zapravo nema razlike između perja i trorogog šešira koji rabe neki dužnosnici dikasterijā.

Potaknuvši na rad na dokumentu ‘Instrumentum laboris’ Papa je objasnio da je riječ o „tekstu mučeniku“, odnosno da ga je potrebno mijenjati i čak potpuno uništiti tijekom radova, jer je on polazna točka kojom će upravljati Duh Sveti. Biti na sinodi, znači ući u proces, što ne znači zauzimati prostor u dvorani, nego biti obuhvaćeni – poput djece – toplinom zajednice i Majke Crkve, njegujući bratski izgled, intimnost, koristeći se obzirnošću i pozornošću u komunikaciji s vanjskim svijetom, kako bi se izbjegao bilo kakav nesporazum – objasnio je Sveti Otac.

Papa Franjo se jučer, prije početka sinode, u bazilici svetoga Petra zadržao u sabranosti i molitvi zajedno sa sudionicima skupa, pozdravljajući posebno predstavnike domorodačkih naroda koji su u procesiji, održanoj od vatikanske bazilike do Sinodske dvorane, nosili kajak pun predmeta i simbola njihove povijesti i tradicije. U prolasku su, na Trgu svetoga Petra pratili Papu svojom toplinom i natpisima o cjelovitoj ekologiji, ali i u spomen na one koji su izgubili život poradi zaštite amazonskih, i drugih područja.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: