HomevestiPapa na Svjetskom danu mladeži: Molite Gospodina da vas nauči voljeti kao što je Isus nas volio

Papa na Svjetskom danu mladeži: Molite Gospodina da vas nauči voljeti kao što je Isus nas volio

Na slici: Papa s mladima u Panami pred Gospinim kipom; Svjetski dan mladih, 24. januara 2019.  (Vatican Media)

Susretom pape Franje s 250.000 mladih, u Panami je prekjučer započela središnja proslava 34. svjetskog dana mladeži. Sveti Otac ih je, među ostalim, potaknuo da budu učitelji i stvaraoci kulture susreta

Kada se vratimo kući, održavajmo živim san koji nas čini braćom; tako ćemo, gdjegod se nađemo, uvijek moći gledati uvis i reći ‘Gospodine, nauči me voljeti kao što si ti nas volio’ – potaknuo je papa Franjo 250.000 mladih okupljenih na obali Cinta Costera u glavnom panamskom gradu Panami, tijekom svečanosti kojom je jučer poslijepodne, po lokalnom vremenu, započeo 34. svjetski dan mladeži. Prije toga se susreo s biskupima Srednje Amerike, a prijepodne s panamskim Predsjednikom, te predstavnicima vlasti, Diplomatskim zborom i predstavnicima građanskoga društva.

 

Papa spomenuo Sinodu

Nismo ovdje, vi niste ovdje kako biste stvorili paralelnu Crkvu, malo ‘zabavniju’ ili ‘cool’ na jednom događaju za mlade – rekao je papa Franjo na početku govora, nakon pročitanoga odlomka iz Evanđelja koji govori o svadbi u Kani te spomenuo završni dokument sinode posvećene mladima. U njemu su sinodski oci, pod brojem 60, napisali da žele zajedno s mladima ponovno pronaći i oživjeti stalnu novost i mladost Crkve, otvarajući se novoj Pedesetnici. Ali, – istaknuo je Papa – to je moguće samo ako znamo hoditi slušajući se, i slušati uzajamno se upotpunjujući; ako znamo svjedočiti naviještajući Gospodina u služenju svojoj braći, i to – napomenuo je – u konkretnom služenju.

 

Učitelji kulture susreta

Sveti je Otac potom spomenuo Svjetski susret domorodačke mladeži koji je prošlih dana završio u panamskom gradu Soloyu, napominjući da su oni time prvi započeli hod prema Svjetskom danu mladih. Za vas nije bilo lako doći ovamo – nastavio je Papa ali kao pravi učenici niste se bojali riskirati i hoditi. Dolazimo iz različitih kulturā i narodā, po mnogo se stvari možemo razlikovati, ali ništa nas nije spriječilo da se sretnemo. Nijedna nas razlika nije zaustavila. To je moguće zato što znamo da postoji Netko po komu smo braća.

Dragi prijatelji, žrtvovali ste se kako biste se susreli; tako postajete pravi učitelji i stvaraoci kulture susreta. Svojim gestama i ponašanjem, svojim pogledima, željama, i ponajviše svojom osjetljivošću, opovrgavate i osporavate sve govore koji nastoje unijeti podjele, isključujući i izbacujući one koji „nisu poput nas“ – napomenuo je Papa.

 

Benedikt XVI.: Istinska ljubav usklađuje razlike

Istinska ljubav usklađuje razlike – istaknuo je potom Sveti Otac navodeći riječi pape emeritusa Benedikta XVI., te podsjetio da je đavao otac laži; draži mu je podijeljeni i svadljivi narod nego narod koji uči zajedno raditi. Susresti se ne znači maskirati se i biti svi jednaki, niti misliti svi jednako ili živjeti svi na isti način. Mjerilo za razlikovanje ljudi jest jesu li oni graditelji mostova ili zidova. Graditelji zidova, sijući strah, nastoje podijeliti i zastrašiti ljude. Vi, naprotiv, želite biti graditelji mostova – napomenuo je Papa.

 

Zajednički san – Isus

Imamo mnogo razlika, govorimo različitim jezicima, svi se drugačije oblačimo ali, molim vas, nastojimo imati zajednički san – rekao je papa Franjo mladima. San je onaj zbog kojega je Krist dao život na križu. San koji se zove Isus, a poslao ga je Otac, pouzdajući se da će rasti i živjeti u svakom srcu. San koji teče našim žilama, zbog kojega srce zadrhti svaki put kada slušamo Isusove riječi upravljene učenicima u novoj zapovijedi: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio. Po tomu će svi znati da ste moji učenici’.

 

Sveti Romero: Kršćanstvo je Osoba, Krist

Papa se tada prisjetio svetoga Oscara Romera koji je govorio da kršćanstvo nije skup istina u koje treba vjerovati, zakonā koje valja poštovati, ili pak zabranā. Tako gledajući nije nimalo privlačno. Kršćanstvo je Osoba koja me snažno voljela, koja želi i traži moju ljubav. Kršćanstvo je Krist – govorio je sveti Romero. Kršćanstvo znači živjeti san zbog kojega je Krist dao život, odnosno ljubiti jednakom ljubavlju kojom je On nas ljubio – dodao je papa Franjo.

 

Marija je znala dati život Božjemu snu

Vjeruješ li u tu ljubav? – upitao je Sveti Otac te podsjetio da je to pitanje anđeo postavio Mariji. Upitao ju je želi li ponijeti taj san u svojemu krilu i učiniti ga životom, učiniti ga tijelom. Odgovorila je: „Evo službenice Božje, neka mi bude po tvojoj riječi“ – napomenuo je Papa podsjetivši tako na temu ovogodišnjega Svjetskoga susreta mladih. Marija je znala reći ‘da’. Znala je dati život Božjemu snu. Isto to anđeo želi pitati i tebe, mene: želiš li da taj san ima život? Želiš li mu dati tijelo svojim rukama, nogama, svojim pogledom, svojim srcem?

 

San po kojemu smo braća: voljeti Gospodina kao što je On nas volio

Dragi mladi, ovaj Svjetski dan mladih neće biti izvor nade za završni dokument, dogovorenu poruku ili program koji treba ostvariti – rekao je Papa te istaknuo – Nadu prenose vaša lica i vaša molitva. Svatko će se vratiti kući novom snagom koja se stvara svaki put kada se susretnemo s drugima i s Gospodinom, kako bismo se sjećali i održavali živim san po kojemu smo braća i koji smo pozvani očuvati da se ne ukruti u srcu svijeta. Gdjegod se nađemo, štogod budemo radili, uvijek ćemo moći pogledati uvis i reći ‘Gospodine, nauči me voljeti kao što si ti nas volio’ – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: