HomevestiPapa: Nakon tragedije valja ponovno krenuti uz Božju pomoć i duh bratstva

Papa: Nakon tragedije valja ponovno krenuti uz Božju pomoć i duh bratstva

Papa Franjo s klarisama iz talijanskoga mjesta Paganica

Primivši u audijenciju klarise iz mjesta Paganica, nedaleko od L’Aquile, koje je snažno pogodio potres 2009. godine, Papa je potaknuo redovnice da i dalje budu molitvena i utješna prisutnost kako bi podupirale sve koji još uvijek nose rane tog strašnog potresa

Nemojte se umoriti biti molitvena i utješna prisutnost kako biste podupirale narod, teško iskušan strašnim iskustvom, kojemu još uvijek trebaju utjeha i ohrabrenje – napisao je papa Franjo u govoru koji je, primivši ih danas u audijenciju, uručio klarisama samostana Siromašnih sestara svete Klare iz mjesta Paganica, nedaleko od L’Aquile, zajednice koju je snažno pogodio potres 2009. godine. Tom je prigodom život izgubila opatica časna majka Gemma Antonucci, druge su sestre bile ozlijeđene, a samostan je pretrpio veliku štetu.

Obraćajući se sestrama Papa im je zahvalio za potporu koju mu daju molitvom, te posebno za uskrsnu svijeću koju su darovale za kapelu u Domu svete Marte, a koju su same ukrasile. Preko tog simbola Krista svjetlosti svijeta, duhovno ste prisutne na slavljima koja se održavaju u toj kapeli – napomenuo je Papa. Spomenuvši se tragičnoga potresa, 2009. godine, istaknuo je da su iz tog dramatičnoga događaja izišle ojačane. Bog je dao da iz te drame iziđete ojačane – primijetio je – te je, poput zrna pšenice koje mora umrijeti kako bi donijelo plod, tako bilo i za vašu monašku zajednicu. Iskusile ste veliku bol, ali i nježnu skrb nebeskoga Oca i solidarnost mnogo ljudi.

Te ste strašne noći izgubile sve, osim Boga i bratstva – istaknuo je papa Franjo te napomenuo da su to bila uporišta od kojih su sestre ponovno hrabro krenule naprijed pronalazeći privremene smještaje. Deset godina poslije potresa vratile su se u svoj obnovljeni samostan. Napominjući sa zadovoljstvom kako sada njihova zajednica ima 12 mladih časnih sestara, Papa im je zahvalio za njihovu poruku koju su odaslale ljudima: da pred tragedijama valja ponovno krenuti od Boga i bratske solidarnosti.

Drage sestre, nemojte se umoriti biti molitvena i utješna prisutnost kako biste podupirale stanovništvo, tako snažno iskušano strašnim iskustvom, kojemu su još uvijek potrebni utjeha i ohrabrenje – potaknuo je Papa redovnice te poželio da im primjer blažene Antonije, utemeljiteljice njihova samostana, pomogne da uvijek budu, iz ljubavi prema siromašnom Kristu, siromašne i radosne žene. Vjerne karizmi primljenoj od svete Klare i svetoga Franje, odgovorite velikodušno na želju koju je Bog stavio u vaše srce, živeći život posvećenih osoba u potpunom prianjanju evanđelju – napomenuo je papa Franjo.

Na kraju je zazvao na njih svjetlost i snagu Duha Svetoga, te im udijelio apostolski blagoslov, moleći ih da i dalje mole za njega i za cijelu Crkvu.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: