Homeporuke i poslanicePapa: Naši su istinski neprijatelji grijeh i Zli

Papa: Naši su istinski neprijatelji grijeh i Zli

Svojim nam životima sveti Petar i Pavao pokazuju i govore da je Gospodin uvijek uz nas, da hodi s nama, i nikada nas ne napušta – istaknuo je Papa u podnevnom nagovoru održanom jučer, na svetkovinu svetih Petra i Pavla koje su – prema Papinim riječima – crkveni oci rado nazivali stupovima na kojima se oslanja vidljiva građevina Crkve. Obojica su, naime, vlastitom krvlju potvrdili svjedočanstvo dano Kristu, i to propovijedanjem i služenjem kršćanskoj zajednici koja se rađala.

O njihovu svjedočanstvu govore i današnja liturgijska čitanja koja nam pripovijedaju o Petrovu zatočeništvu i njegovu oslobađanju na čudesan način, te je tako mogao ostvariti svoje evangelizatorsko poslanje. I Pavao je iskusio neprijateljstvâ od kojih ga je Gospodin izbavio. Njihova nam oslobođenja pokazuju zajednički hod te dvojice apostola, koje je Isus poslao naviještati Evanđelje u teške, a u nekim slučajevima i neprijateljske sredine – primijetio je papa Franjo.

Svojim osobnim i crkvenim doživljajima, obojica nama, danas, pokazuju i govore da je Gospodin uvijek uz nas, hodi s nama, nikada nas ne napušta – istaknuo je Papa te dodao – Posebice u trenutcima kušnje, Bog nam pruža ruku, dolazi nam u pomoć i oslobađa nas prijetnji neprijateljâ.

Ali, sjetimo se da je naš istinski neprijatelj grijeh, a Zli je taj koji nas tjera na grijeh – upozorio je Papa. Kada se pomirimo s Bogom, posebice u sakramentu Pokajanja, oslobođeni smo od okova zla i lišeni tereta svojih grešaka. Tako možemo nastaviti svoj put radosnih navjestiteljâ i svjedokâ Evanđelja – napomenuo je papa Franjo.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je ponovno pozdravio petoricu kardinala koje je prekjučer na konzistoriju uvrstio u Kardinalski zbor, kao i nadbiskupe metropolite imenovane tijekom protekle godine s kojima je prijepodne slavio misu. Na tom je slavlju bilo prisutno i izaslanstvo ekumenskoga patrijarha Bartolomeja. Njihovu je nazočnost papa Franjo nazvao znakom bratskih veza koje postoje među našim Crkvama. Na kraju je poseban pozdrav uputio vjernicima u Rimu, na svetkovinu svetih zaštitnikâ njihova grada.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: