HomevestiPapa ne zlostavljajmo okoliš, sačuvajmo ga za budućnost

Papa ne zlostavljajmo okoliš, sačuvajmo ga za budućnost

“Rat uvijek uzrokuje ozbiljnu štetu za okoliš. Ne zlostavljajmo naš zajednički dom, već ga sačuvajmo za buduće generacije.” – potaknuo je Papa Franjo u svojem jučerašnjem tweetu putem kojeg ga prati više od  40 milijuna ljudi. Tweet ističe važnost jučerašnjeg Međunarodnog dana sprečavanja iskorištavanja okoliša u ratovima i sukobima. Značajno je također da Papa želi, putem društvenih sredstava, uputiti apel, upravo na dan kada u Bonnu počinje Konferencija Ujedinjenih Naroda o klimatskim promjenama. Temu uništavanja okoliša zbog sukoba, više je puta Sveti Otac naglašavao u svojoj enciklici ‘Laudato si’.

„Predvidivo je – čitamo u enciklici – da se radi iskorištavanja određenih izvora, ide za stvaranjem povoljnog ozračja za nove ratove, koje se prekriva novim plemenskim sukobima.” Rat, upozorava papa Franjo u dokumentu, “uvijek nanosi tešku štetu okolišu i kulturnom bogatstvu naroda, a rizici postaju ogromni ako se misli na nuklearno i biološko oružje”. Papa ističe da, unatoč međunarodnim sporazumima, “u laboratorijima se i dalje traži razvoj novih oružja za napad, koja mogu promijeniti prirodnu ravnotežu”. Zato Sveti Otac apelira na međunarodne vođe da “posvete najvišu pažnju sprečavanju i rješavanju uzroka koji mogu dovesti do novih sukoba” koji uzrokuju smrt, siromaštvo i uništavanje okoliša.

Papa Franjo posebno pokazuje zabrinutost za vodu. „Utjecaji na okoliš – piše u enciklici ‘Laudato si’ – mogli bi pogoditi milijarde ljudi, a s druge strane, može se predvidjeti da se kontrola nad vodom od strane velikih svjetskih tvrtki pretvara u glavni izvor sukoba ovog stoljeća” ,

Svojim govorom na Seminaru “Ljudsko pravo na vodu” koji je održan u Vatikanu u veljači, Papa je i ove godine potaknuo na pozornost. „To je problem – potvrdio je Papa tom prilikom – koji se odnosi na sve i zbog kojeg naš zajednički dom trpi velike nevolje i traži učinkovita rješenja, uistinu sposobna nadvladati sebičnosti koje sprečavaju ostvarenje ovog vitalnog prava za sve ljude.” Potresna je Papina opomena: “Pitam se neidemo li usred ovog trećeg svjetskog rata koji živimo u dijelovima, u veliki svjetski rat za vodu”.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: