HomevestiPapa: Neka Crkva bude zahvalna Bogu za klauzurne zajednice

Papa: Neka Crkva bude zahvalna Bogu za klauzurne zajednice

Na slici: Papa Franjo s klauzurnim sestrama  (Vatican Media)

Dan klauzurnih zajednica – Pro Orantibus prigoda je za zahvalu Gospodinu za dar brojnih osoba koje se u skrovitosti potpuno posvećuju Njemu – rekao je papa Franjo na kraju današnje opće audijencije, na kojoj je potaknuo sve vjernike da nauče od Djevice Marije kako prianjati Božjem naumu

Jučer, na liturgijski spomen Prikazanja Blažene Djevice Marije, slavimo Dan pro Orantibus, posvećen spomenu na klauzurne redovničke zajednice – rekao je Papa te istaknuo – ima ih mnogo! To je vrlo dobra prilika da zahvalimo Gospodinu za dar brojnih osoba koje se, u samostanima i pustinjačkim nastambama, potpuno posvećuju Bogu u molitvi, tišini i skrovitosti. Neka tim zajednicama ne uzmanjka naklonosti, blizine i potpore, također materijalne, cijele Crkve! – potaknuo je Papa.

Naučimo od Marije reći Bogu ‘da’

Na kraju, pozdravljajući hodočasnike talijanskoga govornog područja, Sveti se Otac ponovno osvrnuo na današnji spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije te pozvao nazočne da uprave pogled na Nju, koja je rodila Krista, i iskažu joj štovanje kao Majci i snažnoj Pomoćnici kršćana. Naučimo od Nje što znači potpuno se posvetiti naumu koji Bog ima za svakoga od nas i za cijeli svijet – rekao je papa Franjo.

Mariji je Sveti Otac posvetio i današnji tweet u kojemu je napisao: „Neka nam Djevica Marija pomogne radosno slijediti Isusa na putu služenja, glavnom putu koji vodi u Nebo“.

Papina poruka sudionicima skupa u Lateranu

Povodom Dana Pro Orantibus, na Papinskom se lateranskom sveučilištu održao skup u organizaciji Zbora za ustanove posvećenoga života i društva apostolskoga života, posvećen dokumentima koji se odnose na ženski kontemplativni život. Papa Franjo je sudionicima susreta poslao poruku u kojoj ističe veliku zahvalnost Crkve za taj posebni oblik života, bitan za Crkvu.

Što bi bilo od Crkve i od svijeta bez svjetionikā koji izgubljenima usred mora označavaju luku, bez plamena koji osvjetljava mračnu noć kojom prolazimo, bez jutarnje straže koja najavljuje novi dan dok je još noć? – upitao je Papa te, među ostalim, potaknuo redovnice da ozbiljno shvate izazov formacije, da primjenjuju razlučivanje i duhovnu pratnju kandidatica i njihova poziva, ne dopuštajući da ih obuzme zabrinutost zbog brojčanoga stanja i djelotvornosti.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: