Homeporuke i poslanicePapa: Neka Crkva ne bude zatvoren prostor, nego neka se troši za siromašne i najslabije

Papa: Neka Crkva ne bude zatvoren prostor, nego neka se troši za siromašne i najslabije

Na slici: Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (Vatican Media)

Crkva se ne može zatvoriti u sebe pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, nego mora biti zajednica u službi najslabijih – rekao je papa Franjo jučer prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo da je zadatak kršćanina odupirati se grijehu i moralnom propadanju, te rastjerati tamu, svijetleći Kristovim svjetlom.

„Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta.“ To su Isusove riječi učenicima – rekao je papa Franjo jučer prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo – On koristi simbolički jezik kako bi onima koji ga namjeravaju slijediti pokazao nekoliko kriterija za život i svjedočenje u svijetu.

Sol daje okus, čuva i štiti hranu od pokvarljivosti – rekao je Papa i napomenuo – Učenik je pozvan čuvati društvo od opasnosti i zaraznih klica koje onečišćuju život ljudi. Radi se o odupiranju grijehu i moralnom propadanju, svjedočeći poštenje i bratstvo, ne popuštajući ovozemaljskim iskušenjima moći i bogatstva. Onaj učenik je sol koji se, unatoč svakodnevnim neuspjesima, diže iz prašine vlastitih pogrešaka, kreće ponovo svaki dan hrabro i strpljivo, tražeći dijalog i susret s drugima. Učenik je sol ako ne traži da se drugi s njim u svemu slažu i da ga hvale, nego pokušava biti ponizan i konstruktivan, te vjeran Isusovom nauku koji je došao na svijet, ne da bi bio služen, nego da služi. Takvo nam ponašanje treba!

Svjetlost tjera tamu i omogućava nam da vidimo – rekao je Sveti Otac i primijetio – Isus je svjetlost koja je rastjerala tamu, no ona i dalje ostaje u svijetu i u pojedincima. Zadatak je kršćana širiti Kristovo svjetlo i naviještati evanđelje, te na taj način oslobađati od tame. To svjetlo mora proizlaziti iz naših riječi, a osobito iz naših dobrih djela. Učenik i kršćanska zajednica svjetlo su svijeta kada druge usmjeravaju prema Bogu, pomažući svakome da iskusi Njegovu dobrotu i milosrđe. Isusov je učenik svjetlo kada živi vlastitu vjeru izvan ograničenih prostora, kada doprinosi uklanjanju predrasuda i kleveta, te unosi svjetlo istine u situacije koje su zagađene licemjerjem i lažima.

Isus nas poziva da se ne bojimo živjeti u svijetu, pa i ako u njemu nailazimo na sukobe i grijeh. Pred nasiljem, nepravdama i ugnjetavanjem, kršćanin se ne može zatvoriti u sebe ili sakriti u svoju sigurnost; Crkva ne može napustiti svoje poslanje evangelizacije i služenja. Crkva se velikodušno i nježno troši za najmanje i siromašne, sluša vapaj najslabijih i isključenih, jer je svjesna da je zajednica hodočasnika, pozvana svijetom pronositi spasenjsku prisutnost Isusa Krista. Neka nam Presveta Djevica pomogne biti sol i svjetlo među ljudima, noseći svima, životom i riječju, Radosnu vijest o Božjoj ljubavi – zaključio je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: