Homeporuke i poslanicePapa: Neka Duh Sveti bude protagonist našega života

Papa: Neka Duh Sveti bude protagonist našega života

Na slici: Papa Franjo na misi u Domu svete Marte  (ANSA)

Bez Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti

Možemo se ponovno roditi „iz svoje malenosti“, iz svojeg grešnog života, samo uz pomoć iste snage koja je uskrisila Gospodina; odnosno snagom Božjom i zato nam je Gospodin poslao Duha Svetoga. Sami to ne možemo učiniti – podsjetio je Papa Franjo prekjučer u propovijedi na misi u Domu svete Marte, usredotočivši se na Isusov odgovor Nikodemu o kojem govori evanđelje današnje liturgije (Iv 3,3-15). Naime, Nikodem je pitao kako se možemo roditi nanovo, odozgor, a to pitanje i mi postavljamo.

Isus govori o ponovnom rođenju odozgor, a Papa prati tu vezu između Uskrsa i poruke o ponovnom rođenju. Poruka Gospodinova uskrsnuća dar je Duha Svetoga. Naime, u prvom Isusovom ukazanju apostolima, na nedjelju uskrsnuća, rekao im je: „Primite Duha Svetoga“. To je snaga! Bez Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti – objasnio je Papa, podsjećajući da kršćanski život nije samo dobro ponašanje. Možemo nešto učiniti, napisati svoj životopis engleskim krasopisom, no kršćanski život ponovno se rađa od Duha Svetoga i zato mu moramo napraviti mjesta.

Duh je taj koji nas uskrsava iz naših ograničenosti, iz naše smrti, jer mnogo je obamrlog tkiva u našem životu i našoj duši – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Poruka  je uskrsnuća Isusov odgovor Nikodemu da se treba ponovno roditi. No zašto to prepušta Duhu Svetomu? Kršćanski život, koji se naziva kršćanskim, koji ne ostavlja mjesta Duhu Svetom i ne dopušta da ga Duh vodi, poganski je život, prerušen u kršćanski. Duh Sveti je protagonist kršćanskog života, Duh Sveti koji je s nama, koji nas prati, koji preobražava i pobjeđuje s nama. Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba, to jest Isus. On je sišao s neba. I u trenutku uskrsnuća kaže nam: „Primite Duha Svetoga“; On će biti pratitelj vašega kršćanskog života.

Dakle, ne može biti kršćanskoga života bez Duha Svetoga koji je naš svakodnevni pratitelj, Očev i Isusov dar. Molimo Gospodina da nam dade tu svijest da ne možemo biti kršćani, a da ne hodimo zajedno s Duhom Svetim, bez djelovanja Duha Svetoga, ako ne dopustimo da Duh Sveti bude protagonist našega života. Potrebno je upitati se koje je Njegovo mjesto u našem životu, jer ne možete živjeti kršćanski život bez Duha Svetoga. Treba moliti Gospodina milost da shvatimo tu poruku da je Duh Sveti naš pratitelj na putu – zaključio je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: