Homeporuke i poslanicePapa: Neka vas ne ometaju vanjske stvari, napravite prostora Isusu

Papa: Neka vas ne ometaju vanjske stvari, napravite prostora Isusu

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (Vatican Media)

Na treću nedjelju došašća papa Franjo je prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra potaknuo da ne dopustimo da nas ometaju izvanjske stvari, nego da prihvatimo Boga koji nas poziva i koji nam želi dati svoju radost.

Radost i sumnja. To su iskustva koja su dio našega života, a obilježavaju treću nedjelju došašća koju još zovemo „nedjelja radosti“ – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, podsjetivši na izričit poziv proroka Izaije: „Nek se uzraduje pustinja i zemlja sasušena, neka kliče stepa i kao ljiljan procvjeta!“ Tom pozivu u evanđelju današnje liturgije suprotstavlja se sumnja Ivana Krstitelja – rekao je Papa i citirao – „Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“

To je ista stvarnost koja u svakom vremenu iskušava vjeru – rekao je Sveti Otac i istaknuo – No Božji čovjek gleda dalje od toga, jer mu Duh Sveti daje da u svojem srcu čuje snagu Njegova obećanja i on naviješta spasenje: „Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, On sam hita da vas spasi!“ I tada se sve preobražava; pustinja cvjeta, utjeha i radost vladaju izgubljenim srcima, hromi, slijepi i nijemi ozdravljaju. To je ono što se ostvaruje s Isusom; slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje.

Spasenje obuhvaća cijelog čovjeka i obnavlja ga – rekao je papa Franjo i primijetio – No to novo rođenje, s radošću koja ga prati, uvijek pretpostavlja umiranje samima sebi i grijehu koji je u nama. Odatle proizlazi poziv na obraćenje, moramo promijeniti svoje shvaćanje Boga. Došašće nas upravo na to potiče pitanjem Ivana Krstitelja Isusu: „Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?“ Ivan je cijeli život čekao Mesiju; njegov stil života i njegovo tijelo oblikovano je tim iščekivanjem.

Kao Ivan Krstitelj i mi smo pozvani prepoznati lice koje je Bog izabrao i prihvatio u Isusu Kristu, poniznom i milosrdnom – rekao je Papa i napomenuo – Došašće je vrijeme milosti koje nam kaže da nije dosta vjerovati u Boga. Potrebno je svaki dan čistiti svoju vjeru. Pripremamo se kako bismo prihvatili, ne neki lik iz bajke, nego Boga koji nas zove, uključuje i pred kojim se nameće izbor. Dijete koje leži u jaslama ima lice naše najpotrebitije i najsiromašnije braće i sestara koji su privilegirani u odnosu na to otajstvo, jer većina je njih često u stanju prepoznati Božju prisutnost među nama.

Neka nam Djevica Marija pomogne da nas ne ometaju vanjske stvari, nego da u srcu napravimo prostora za Onoga koji je već došao, te ponovo želi doći kako bi ozdravio naše bolesti i dao nam radost. Nakon podnevne molitve Papa je blagoslovio kipiće Djeteta Isusa i podsjetio da se od 13. do 20. rujna iduće godine u Budimpešti slavi 52. međunarodni euharistijski kongres. Euharistijski kongresi više od sto godina svjedoče da je euharistija u središtu života Crkve. Molimo da taj euharistijski kongres pomogne obnovi kršćanske zajednice – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: