HomevestiPapa panamskim vlastima: I pravo na budućnost ljudsko je pravo

Papa panamskim vlastima: I pravo na budućnost ljudsko je pravo

Na slici: Papi Franji su po dolasku u Panamu dobrodošlicu izrazili predsjednik Juan Carlos Varela i njegova supruga Lorena Castillo  (ANSA)

Nakon susreta s predsjednikom Juanom Carlosom Varelom Rodriguezom u palači “Las Garzas”, papa Franjo se obratio panamskim vlastima, diplomatskom zboru i predstavnicima civilnog društva

Panama zbog svoga povlaštenog položaja predstavlja strateško mjesto ne samo za regiju, već i za cijeli svijet. Ona je most između oceana i prirodno oblikovana za susret, te simbol održivosti koja proizlazi iz sposobnosti stvaranja veza i saveza – riječi su kojima se papa Franjo obratio panamskim vlastima, predstavnicima civilnoga društva i članovima diplomatskoga zbora.

Čvorište nade

Sveti je Otac u govoru naglasio da je samo uz aktivno sudjelovanje svakog člana društva moguće razmišljati o budućnosti, te je posebno istaknuo važnost kvalitetnoga obrazovanja i promicanja dostojanstvenoga rada. Panama – prema njegovim riječima – nije samo važna strateška ili trgovačka točka, nego i čvorište nade u kojem će mladi ovih dana biti izazov kratkovidnom pogledu onih koji su zavedeni malodušjem i pohlepom, zatvoreni u tehnokratske paradigme natjecanja, spekulacije i zakona jačega koji zatvaraju budućnost boljoj perspektivi za ljudski rod.

Mjesto susreta

Panama će ovih dana – podsjetio je Papa – biti mjesto susreta na kojemu će mladi ljudi s pet kontinenata, puni snova i nada, slaviti, moliti te oživjeti predanost i želju za izgradnjom humanijega svijeta. Znamo da je drugačiji svijet moguć, a mladi nas pozivaju da se uključimo u njegovu izgradnju, kako snovi ne bi ostali nešto privremeno ili nedohvatljivo, nego poticaj društvenom paktu u kojem će svi imati priliku sanjati o sutrašnjici. I pravo na budućnost je ljudsko pravo – kazao je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: