HomevestiPapa i patrijarh Asirske istočne Crkve mole za dar mira i zajedništva

Papa i patrijarh Asirske istočne Crkve mole za dar mira i zajedništva

Da završi strašno nasilje, posebno u Siriji i Iraku, u kojima se vode sukobi koje nijedan razlog ne može opravdati ili dopustiti, i u kojima su naša braća kršćani, a i drugi, primorani svakodnevno trpjeti – želja je koju je Papa izrazio na susretu s katolikosom Mar Gewargisom III., patrijarhom Asirske istočne Crkve, i njegovom pratnjom.

Dar mira za Bliski istok, okončanje velike patnje koja se tamo podnosi, i hod prema punom zajedništvu kršćana koji Papa snažno želi nastaviti – molitva je pape Franje tijekom trenutka sabranosti u kapeli Redemptoris Mater u Apostolskoj palači, prije kojega se zadržao u privatnom razgovoru s patrijarhom Asirske istočne Crkve. Posebne je misli potom upravio Siriji i Iraku.

Zaprepašteni smo svime što se događa u tim zemljama – rekao je Papa. Tamo je na stotine tisuća nedužne djece, ženâ i muškaraca podvrgnuto strašnom nasilju krvavih sukoba, koje nijedan razlog ne može opravdati ili dopustiti. Tamo su naša braća i sestre kršćani, kao i razne vjerske i etničke manjine, nažalost, naviknuti svakodnevno trpjeti velike kušnje.

Svakoga dana vidimo kršćane – primijetio je Papa – koji prolaze križni put, blago slijedeći tragove Isusa koji nas je svojim križem pomirio; to su uzori koji nas potiču da u svakoj prilici ostanemo s Gospodinom, da zagrlimo Njegov križ, da se pouzdamo u Njega, jer nas Kristova nazočnost i u nesreći poziva da se ne umorimo živjeti njegovu poruku ljubavi, pomirenja i praštanja. To učimo od mučenika i onih koji još i danas, pa i po cijenu života, ostaju vjerni Gospodinu, i s Njim pobjeđuju zlo dobrom.

Zahvalni smo toj našoj braći, koja nas potiču da nasljedujemo Isusov put kako bismo svladali neprijateljstvo – istaknuo je papa Franjo. Kao što je Kristova krv, prolivena iz ljubavi, pomirila i sjedinila, dajući da nikne Crkva, tako je krv mučenikâ sjeme jedinstva kršćana. Ona nas zove da se bratskom ljubavlju potrošimo za zajedništvo.

Papa se potom osvrnuo na čvrste bratske veze koje već postoje između Katoličke Crkve i Asirske istočne Crkve, ojačane u posljednje vrijeme patrijarhovim – kako je rekao Sveti Otac – vrlo dragim i dragocjenim posjetom. Mnogo je važnih koraka već učinjeno – podsjetio je papa Franjo spominjući povijesni cilj iz 1994. godine, odnosno potpisivanje zajedničke kristološke izjave, koju su potpisali Mar Dinkha IV. i sveti Ivan Pavao II.; po njoj možemo ispovijedati istu vjeru u otajstvo Utjelovljenja, – kazao je Papa – a otvorila je i put našemu hodočašću prema punom zajedništvu.

Želja je stoga da Zajedničko povjerenstvo za teološki dijalog među dvjema Crkvama pomogne izravnati put prema toliko očekivanom danu, danu uspostavljanja potpunoga crkvenog zajedništva, kada ćemo moći slaviti Gospodinovu žrtvu na istom oltaru – istaknuo je Papa. U međuvremenu – dodao je – postoji mogućnost za brze korake, rastući u uzajamnom poznavanju i zajedničkom svjedočenju Evanđelja. Neka naša blizina bude kvasac jedinstva. Pozvani smo zajednički djelovati u ljubavi gdjegod je to moguće, tako da ljubav pokaže put zajedništva.

U krštenju su katolici i asirci otkrili temelj svojega stvarnog zajedništva, pripadajući jednom Kristovu tijelu, i bivajući braća u Njemu. Nemojmo se umoriti tražiti Gospodina, božanskoga liječnika, da blagotvornim pomazanjem svojega milosrđa iscijeli rane prošlosti – rekao je Papa. Na kraju je potaknuo na zajedničku molitvu, „jedni za druge“, kao i da se obnovi zajednički spomen evangelizatorskoga djelovanja, koje svoje korijene ima u zajedništvu prve Crkve, iz koje je – kako je rekao – krenulo širenje Evanđelja koje je u početcima vjere došlo do Rima i Mezopotamije, kolijevke vrlo starih uljudbâ, rađajući snažne kršćanske zajednice.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: