HomevestiPapa: Pobačaj je ubojstvo, Crkva mora biti blizu i suosjećati, a ne politizirati

Papa: Pobačaj je ubojstvo, Crkva mora biti blizu i suosjećati, a ne politizirati

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Slovačke, u srijedu 15. septembra, papa Franjo je rekao da je Katolička Crkva čvrsta u svome stavu prema pobačaju jer je „pobačaj ubojstvo“ i pozvao svećenike da djeluju pastirski, a ne politički kada se suoče s pitanjem tko može pristupiti pričesti, prenosi CNA.

Odgovarajući na novinarska, Papa je, između ostaloga, rekao da pobačaj okončava ljudski život i da se ljudski život mora poštivati. „Pobačaj je više od problema. Pobačaj je ubojstvo“, rekao je papa Franjo. „Znanstveno gledajući, radi se o ljudskom životu. To nas uče udžbenici“, rekao je te dodao da je Crkva stroga po tome pitanju jer bi prihvaćanje pobačaja bilo kao prihvaćanje ubojstva.

Odgovarajući na pitanje o raspravi o uskraćivanju pričesti političarima koji podržavaju pobačaj, koja je bila aktualna u Sjedinjenim Američkim Državama, Papa je istaknuo da je u povijesti Crkve bilo problema onda kada su biskupi djelovali politički, a ne kao pastiri. „Što bi župnik trebao učiniti? Budi pastir, nemoj ići okolo i osuđivati… već budi pastir. No, je li on župnik i onih koji su ekskomunicirani? Da, on je župnik i… mora biti pastir u Božjem stilu. A Božji stil su bliskost, suosjećanje i nježnost“, rekao je Sveti Otac.

Papa je naveo i prijepor oko pričesti za razvedene i ponovno vjenčane katolike koji je uslijedio nakon objavljivanja njegove apostolske pobudnice Amoris laetitia 2016. godine. „Sjećate li se oluje koja je nastale zbog poglavlja Amoris laetitie o praćenju razdvojenih, razvedenih parova: ‘Hereza, hereza!’ Bogu hvala, bio je tu kardinal Schönborn, veliki teolog koji je razjasnio stvari”, rekao je, dodavši: „Jadni ljudi. Oni su djeca Božja. Privremeno su izvan Crkve, ali oni su djeca Božja i žele i trebaju našu pastoralnu bliskost. Tada pastiri rade stvari po Božjem Duhu“.

Papa Franjo je rekao da nikada nikoga nije odbio pričestiti, dodajući da nije bio svjestan da mu je ikada na pričest došao

političar koji podržava pobačaj. Između ostaloga, govorio je i o braku, rekavši da je on sakrament i da Crkva nema ovlast promijeniti ga jer je Bog ustanovio sakramente. Ljudima drugih spolnih orijentacija potrebno je pomoći, rekao je te dodao da su „oni naša braća i sestre, ali brak je brak“. „Bog je dobar i želi spasenje sviju, ali molim vas, ne tjerajte Crkvu da zaniječe svoju istinu“, dodao je Sveti Otac, prenosi CNA.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: