HomevestiPapa posjetio žene oslobođene od prostitucije

Papa posjetio žene oslobođene od prostitucije

U sklopu „petaka milosrđa“, papa Franjo je jučer popodne posjetio u Rimu kuću Zajednice pape Ivana XXIII., koju je osnovao don Oreste Benzi. Sveti je Otac susreo 20 žena koje su oslobođene iz ropstva prostitucije: njih 6 iz Rumunjske, 4 iz Albanije, 7 iz Nigerije, a ostale 3 iz Tunisa, Italije i Ukrajine.

Srednja dob korisnica kuće je oko 30 godina. Sve su pretrpjele teško fizičko nasilje te su u Zajednici Ivana XXIII. našle zaštitu. Papu su, zajedno s njima, pozdravili i glavni odgovorni za zajednicu, Giovanni Paolo Ramonda te duhovni pratitelj zajednice, Don Aldo Bonaiuto.

Taj pohod pape Franje predstavlja još jedan poziv na borbu protiv trgovine ljudima, koju je Sveti Otac više puta nazvao „zločinom protiv čovječanstva“ i „ranom na tijelu suvremenoga čovječanstva, ranom na Kristovom tijelu“ – stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Posjet Zajednici pape Ivana XXIII. najnovije je u nizu djela milosrđa koje je Papa učinio tijekom Svete godine. U siječnju je pohodio kuću za stare te dom za osobe u trajnom nesvjesnom stanju u Tor Spaccata, u veljači je posjetio zajednicu za ovisnike u Castelgandolfu. U ožujku je pak, na Veliki četvrtak, pohodio centar za prihvat izbjeglica u Castelnuovo di Porto. Travanj je obilježio njegov posjet izbjeglicama i seliocima na grčkome otoku Lezbosu, a u svibnju se uputio u zajednicu „Zrno“ za osobe s teškim mentalnim hendikepom.

U lipnju je Papa pohodio dvije rimske zajednice za stare i bolesne svećenike, a u srpnju, u sklopu putovanja u Poljsku, Papa je za „petak milosrđa“ odlučio u tišini i molitvi posjetiti sabirni logor Auschwitz-Birkenau, uputivši se zatim u dječju bolnicu u Krakovu te je navečer s mladima izmolio križni put. (rv/kmc)

FOLLOW US ON: