HomevestiPapa poslao poruku sudionicima skupa o Pavlu VI.

Papa poslao poruku sudionicima skupa o Pavlu VI.

„Pavao VI., papa modernosti“, naslov je skupa održanoga 8. novembra u rimskoj bazilici Svetoga Pavla izvan zidina, povodom 50. obljetnice objavljivanja socijalne enciklike ‘Populorum Progressio’. Skup je organiziralo sveučilište Roma Tre, u suradnji s benediktinskom opatijom. Za tu je prigodu papa Franjo poslao poruku koju je pročitao nadprezbiter bazilike kardinal James Michael Harvey.

Enciklika ‘Populorum Progressio’ je bila svečani poziv na usklađeno djelovanje u svrhu cjelovitoga razvoja čovjeka i za solidaran razvoj čovječanstva – napisao je Sveti Otac ističući da taj poziv odjekuje i u naše vrijeme, u kojemu se širi siromaštvo, a mir se svakodnevno ne poštuje u brojnim krajevima svijeta. Kako bi ga se izgradilo, potrebno je ukloniti uzroke nesloge, upravo započinjući od nepravdâ. Mir je, naime, – istaknuo je Papa – djelo pravednosti.

Zbog toga je vaše razmišljanje, usredotočeno na pravdu među narodima, posebno aktualno – primijetio je Papa te dodao da se ono nadahnjuje na – kako je rekao – evanđelju u hodu, koje traži da se kršćanska ljubav, vjera i nada nose na ulice, u susret današnjim ljudima.

Napomenuvši da se na skupu govori i o ljubavi prema Italiji, papa Franjo je kazao da su ljubav i Italija dvije uspješno približene riječi, i to zbog diskretne ljubavi koju je Pavao VI. uvijek izražavao prema voljenoj zemlji, kao i zbog toga što jednostavna duša talijanskoga naroda svjedoči da su solidarnost i blizina nezaobilazni temelji ljudske zajednice. One, naime, podupiru istinski humanizam, koji je uvijek moderan i koji uvijek trebamo preuređivati i promicati u svakom dobu, jer se u suprotnom šteti samom našem dostojanstvu – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: