HomevestiPapa: Potrebno je osloboditi žene od ropstva prostitucije

Papa: Potrebno je osloboditi žene od ropstva prostitucije

Međunarodna konferencija o trgovini ljudima  (Vatican Media)

Papa Franjo napisao je predgovor knjizi „Raspete žene“, o sramotnoj trgovini ljudima čija svjedočanstva s ulice donosi don Aldo Buonaiuto iz Zajednice svetog pape Ivana XXIII. Knjiga je ovih dana objavljena.

Kad sam jedan petak milosrđa za vrijeme izvanredne Svete godine ušao u kuću prihvata Zajednice svetog pape Ivana XXIII., nisam mislio da ću tamo naći žene tako ponižene, slomljene i izmorene – napisao je Papa i istaknuo – Žene stvarno razapete. U prostoriji u kojoj sam susreo djevojke oslobođene trgovine ljudima i prisilne prostitucije, udahnuo sam svu bol, nepravdu i posljedice ugnjetavanja. To je bila prilika za ponovno proživljavanje Kristovih rana.

Nakon što sam saslušao dirljive ljudske drame tih jadnih žena od kojih su neke imale dijete u naručju, osjetio sam snažnu želju, gotovo potrebu da zatražim oprost za istinske muke koje su morale podnijeti zbog korisnika, od kojih se mnogi nazivaju kršćanima – napisao je Sveti Otac i primijetio – To je bio još jedan poticaj na molitvu za prihvat žrtava trgovine ljudima prisilnom prostitucijom i nasiljem.

Osoba se nikada ne može staviti na prodaju – napisao je papa Franjo i objasnio – Zato sam sretan što sam mogao upoznati dragocjeno i hrabro djelo pomoći i rehabilitacije koje don Aldo Buonaiuto organizira već godinama, slijedeći karizmu Orestea Benzija. To podrazumijeva i spremnost izložiti se opasnostima i odmazdi zločinaca koji su od tih djevojka učinili neiscrpan izvor nezakonite i sramotne zarade.

Želio bih da ova knjiga nađe što je moguće šire čitateljstvo – nastavio je Papa – kako bi se, poznajući živote koji su iza brojeva trgovine ljudima, moglo shvatiti da bez zaustavljanja tako velike potražnje korisnika neće biti moguće učinkovito suzbiti iskorištavanje i ponižavanje nevinih života.

Korupcija je bolest koja se ne zaustavlja sama, treba nam svijest na osobnoj i kolektivnoj razini, pa i kao Crkvi, kako bismo uistinu pomogli tim našim nesretnim sestrama i spriječili da zlo svijeta pada na najslabija i najnezaštićenija stvorenja – napisao je Sveti Otac i napomenuo – Svaki oblik prostitucije jest svođenje na ropstvo, kazneno djelo i odvratan porok koji brka vođenje ljubavi sa zadovoljavanjem vlastitih nagona mučenjem bespomoćne žene.

To je rana kolektivne savjesti i zastranjenje u trenutnoj mašti. Mentalitet je patološki kad se žena iskorištava kao roba koja se koristi i potom baci. To je bolest čovječanstva i pogrešan način razmišljanja o društvu. Oslobađanje tih siromašnih ropkinja gesta je milosrđa i dužnost svih ljudi dobre volje. Njihov vapaj boli ne može ostaviti ravnodušnima ni pojedince ni ustanove. Nitko se ne smije okrenuti na drugu stranu ili oprati ruke od nedužne krvi koja se prolijeva na cestama ovoga svijeta – zaključio je papa Franjo u predgovoru knjige „Raspete žene“.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: