Homeporuke i poslanicePapa: ‘Pozvani smo bdjeti jer ne znamo kada će Gospodin doći’

Papa: ‘Pozvani smo bdjeti jer ne znamo kada će Gospodin doći’

Pozvani smo bdjeti jer ne znamo kada će Gospodin doći – poručio je papa Franjo u jučerašnjem  podnevnom nagovoru okupljenim vjernicima na Trgu sv. Petra. Prisutne je podsjetio je kako je jučer s 1. nedjeljom došašća započela nova liturgijska godina, odnosno novi put vjere Božjeg naroda. Istaknuo je da nas jučerašnje evanđelje (usp. Mt 24,37-44) uvodi u jednu od najupečatljivijih tema došašća: Gospodinov pohod čovječanstvu.

Prvi dolazak – nastavio je Papa – zbio se u Utjelovljenju, rođenjem Isusa Krista u betlehemskoj špilji. Drugi dolazak se odvija u sadašnjosti: Gospodin neprestano dolazi, svakodnevno, hoda s nama te predstavlja prisutnost koja nas tješi. Konačno, tu je i Isusov treći, posljednji dolazak, koji ispovijedamo kada molimo Vjerovanje: „I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve“. Gospodin nam danas govori o tom posjetu, što će se dogoditi u posljednjim vremenima.

Papa Franjo je kazao da nam Božja riječ donosi kontrast između svakodnevne rutine te iznenadnog dolaska Gospodina. Papa je ponovio Isusovo upozorenje: „Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije“ (Mt 24,38-39). Sveti Otac ne smatra da nas Evanđelje želi uplašiti, već želi otvoriti naš obzor za drugu dimenziju, onu najveću, koja s jedne strane relativizira stvari i događaje svakodnevice, a u isto vrijeme ih čini presudnima, dragocjenima. Odnos s Bogom koji nas dolazi posjetiti daje svakoj gesti, stvari drukčije svjetlo, težinu, simboličku vrijednost.

Papa primjećuje i poziv na trezvenost: ne da nama upravljaju stvari ovoga svijeta, već da mi njima upravljamo. No ako dopustimo da nas one nadvladaju – upozorava Sveti Otac – nećemo moći uočiti postojanje nečega mnogo važnijeg: naš konačni susret s Gospodinom koji dolazi radi nas. U tom trenutku, kao što piše u Evanđelju, „dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, a drugi ostaviti“ (r. 40). To je poziv na oprez jer ne znam kada će Gospodin doći, uvijek trebam biti spreman – kazao je papa Franjo. Trebamo naučiti ne ovisiti o našim sigurnostima, našim utvrđenim shemama – upozorava Papa – jer Gospodin dolazi u čas kada ga ne očekujemo. Dolazi kako bi nas uveo u predivnu i veličanstvenu dimenziju.

Poslije molitve Angelusa papa Franjo je poručio kako moli za stanovništvo Srednje Amerike, posebice za Kostariku i Nikaragvu, koje je pogodio uragan Otto. K tomu je Nikaragvu prije nekoliko dana pogodio i snažan potres. Isto tako kazao je da moli za narod sjeverne Italije, koji trpi zbog poplava. Nakon što je pozdravio hodočasnike, koji su došli u Rim iz raznih krajeva svijeta, pozvao je prisutne da ne zaborave moliti za njega te im je zaželio ugodan ostatak dana.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: