Homeporuke i poslanicePapa: Presveto Trojstvo teško je shvatljivo otajstvo; bitno je živjeti jedinstvo

Papa: Presveto Trojstvo teško je shvatljivo otajstvo; bitno je živjeti jedinstvo

Bog je zajedništvo i to je jedinstvo bitno za kršćanina – istaknuo je papa Franjo u nedjelju prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i napomenuo – To nije ponašanje, nego jedinstvo koje nastaje iz milosrđa Božjega i iz prisutnosti Duha Svetoga u našim srcima.

Presveto Trojstvo teško je shvatljivo otajstvo; bitno je živjeti jedinstvo – istaknuo je papa Franjo u nedelju prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Na današnju svetkovinu slavimo Boga, otajstvo jednoga Boga, a taj Bog je Otac i Sin i Duh Sveti, tri osobe, no Bog je jedan! – rekao je Papa i objasnio – Otac je Bog, Sin je Bog, Duh Sveti je Bog. No to nisu tri boga, nego samo jedan Bog u tri osobe. To nam je otajstvo Presvetoga Trojstva objavio Isus Krist. To otajstvo danas slavimo, jer te osobe nisu Božje osobine. To su stvarne i različite osobe, a ne, kao što je govorio onaj filozof, Božji izričaj. To su osobe. To je Otac kojega molimo u Očenašu, koji nam je dao otkupljenje i opravdanje, Duh Sveti koji stanuje u nama i u Crkvi. To otajstvo govori našem srcu, jer se nalazi u izrazu svetoga Ivana evanđelista koji sažima cijelu objavu: „Bog je ljubav“. Otac je ljubav, Sin je ljubav i Duh Sveti je ljubav.

Koliko god bio ljubav, Bog, iako je jedan i jedini, nije samoća nego zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga – rekao je Sveti Otac i nastavio – Zato što je ljubav u biti dar sebe, a u svojoj je izvornoj i beskonačnoj stvarnosti Otac koji se daruje, rađajući Sina koji se daruje Ocu, a njihova je uzajamna ljubav Duh Sveti, veza njihovog jedinstva. To nije lako shvatiti, no to otajstvo svi mi možemo živjeti. To nam je otajstvo Presvetoga Trojstva objavio sam Isus. Pokazao nam je Božje lice u milosrdnom Ocu; pokazao je sebe, pravoga čovjeka, Božjega Sina i Očevu Riječ, Spasitelja koji je dao svoj život za nas i koji je govorio o Duhu Svetom koji izlazi od Oca i Sina, o Duhu istine, Parakletu, to jest tješitelju i zagovorniku, o kojem smo govorili prošle nedjelje. I kada se Isus, nakon uskrsnuća, ukazao apostolima, poslao ih je evangelizirati „sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ (Mt 28,19).

Današnja nas svetkovina stoga potiče kontemplirati to divno otajstvo ljubavi i svjetla iz kojega proizlazimo i prema kojem je usmjereno naše zemaljsko putovanje – rekao je papa Franjo i dodao – U naviještanju evanđelja i u svakom obliku kršćanskoga poslanja, ne može se zanemariti to jedinstvo na koje Isus poziva; nasljedujući jedinstvo Oca, Sina i Duha Svetoga, ne može se zanemariti to jedinstvo; ljepota evanđelja zahtijeva da se živi i svjedoči skladom među nama koji smo toliko različiti! To jedinstvo koje je kršćaninu bitno, usuđujem se reći, nije ponašanje ili način govora. Ne, ono je bitno, jer je jedinstvo koje nastaje iz ljubavi, iz Božjega milosrđa, opravdanja Isusa Krista i prisutnosti Duha Svetoga u našim srcima. Presveta Marija u svojoj jednostavnosti i poniznosti odražava ljepotu Trojedinoga Boga, jer je Isusa u potpunosti primila u svoj život. Neka ona podrži našu vjeru, učini nas štovateljima Boga i poslužiteljima naše braće – rekao je na kraju Papa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: