HomevestiPapa: Protivljenje nuklearnom oružju treba uvrstiti u Katekizam Katoličke Crkve

Papa: Protivljenje nuklearnom oružju treba uvrstiti u Katekizam Katoličke Crkve

Na slici: Papa Franjo s novinarima u zrakoplovu na povratku s apostolskoga pohoda Tajlandu i Japanu; 26. novembra 2019.  (ANSA)

Razgovarajući s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Tokyja u Rim, papa Franjo je ponovno istaknuo snažnu poruku iz Hiroshime, izražavajući svoje sumnje što se tiče nuklearnih centrala sve dok se ne postigne potpuna sigurnost

Uporaba nuklearnoga oružja je nemoralna, zbog toga treba ući u Katekizam Katoličke Crkve; i to ne samo uporaba nego i njegovo posjedovanje, jer neka nezgoda ili nepromišljeni čin nekog vladara, nečija ludost, mogu uništiti čovječanstvo – rekao je papa Franjo u zrakoplovu na putu iz Tokyja u Rim, odgovarajući na pitanja novinarā koji su bili u njegovoj pratnji.

Nagasaki i Hiroshima, oba su ta grada pretrpjela atomsku eksploziju, i po tomu su slični. Ali, među njima postoji razlika – primijetio je Papa te istaknuo – Nagasaki nije imao samo bombu nego i kršćane. Nagasaki ima kršćanske korijene, kršćanstvo je vrlo staro, a progoni kršćana provodili su se u cijelom Japanu, ali u Nagasakiju su bili posebno snažni.

Tajnik nuncijature darovao mi je jednu kopiju u drvetu iz toga vremena, na kojoj piše „wanted“; traže se kršćani! Ako pronađeš jednoga, prijavi ga i mnogo ćeš dobiti; ako pronađeš jednog svećenika, prijavi ga. To snažno pogađa; bila su to stoljećā progonā – istaknuo je Papa te dodao da ta pojava na neki način „relativizira“ atomsku bombu. U Hiroshimu se, naprotiv, ide zbog spomena na atomsku bombu, jer to nije kršćanski grad poput Nagasakija. Zbog toga sam želio otići u oba ta grada.

Hiroshima je bila prava ljudska kateheza o okrutnosti. (…) Za mene je to bilo vrlo dirljivo iskustvo – rekao je papa Franjo te dodao kako je tamo istaknuo da je uporaba nuklearnoga oružja nemoralna, te zbog toga treba ući u Katekizam Katoličke Crkve. (…) Uporaba je nuklearne energije na granici jer još uvijek nismo postigli potpunu sigurnost. Netko bi mogao reći da i s električnom energijom, zbog nesigurnosti, može doći do nesreće – primijetio je – Ali, to bi bila mala nesreća. Nesreća u nuklearnoj centrali bila bi velika.

Moramo istraživati sigurnost kako bismo izbjegli nesreće, ali i posljedice na okoliš – napomenuo je Papa te upozorio da smo, što se tiče okoliša, prešli granicu. Brojne rijetke bolesti na koje danas nailazimo potaknute su lošim iskorištavanjem okoliša. No vraćajući se na nuklearnu energiju posebno je istaknuo izgradnju, sigurnost i zaštitu stvorenoga.

Na pitanje o smrtnoj kazni, Papa je rekao da se ona ne smije prakticirati, nije moralna. Kazna treba uvijek biti usmjerena na ponovno uključivanje; kazna bez prozora prema obzoru nije ljudska. I u slučaju doživotne kazne treba misliti na to kako se osuđenik na doživotnu kaznu može ponovno uključiti u društvo, u zatvoru ili izvan njega. Valja potražiti takav način da ti ljudi budu uključeni u aktivnosti po kojima će se osjećati osobama. Međutim, na brojnim krajevima svijeta zatvori su prenatrpani, sliče skladištima ljudskoga mesa u kojima, umjesto da rastu često im se uništi zdravlje.

Govoreći pak o nasilju, Papa je spomenuo bulizam o kojemu je govorio i japanskoj mladeži, a to je problem koji – kako je rekao – nastojimo riješiti odgojnim programima. Osim toga, ružna je „oružnička“ prijetvornost – primijetio je te napomenuo da tu misli na kršćanske zemlje, europske zemlje koje govore o miru, a žive od oružja.

Treba imati hrabrosti i reći: ‘Ne mogu govoriti o miru, jer moje gospodarstvo mnogo zarađuje upravo putem oružja’. Međutim, sve što se može učiniti kako bi se zaustavila proizvodnja oružja, kako bi se zaustavili ratovi i potaknuli pregovori, (…) treba uvijek učiniti, i to daje rezultate – istaknuo je Papa te primijetio da je mir danas vrlo slab, ali da nas to ne smije obeshrabriti. Što se tiče opravdane obrane, rekao je da ona uvijek vrijedi, razmatra ju i moralna teologija, ali kao posljednju mogućnost. Posljednja je mogućnost obrana oružjem. Opravdana se obrana postiže diplomacijom, pregovorima – istaknuo je papa Franjo.

Bilo je pitanja i o vatikanskoj administraciji za koju je Papa rekao da su učinjeni veliki koraci naprijed, te da su neke nepravilnosti otkrivene iznutra, a ne izvana, kao što se događalo. Na pitanje o napetostima u Hong Kongu, Papa je napomenuo da one postoje na raznim krajevima svijeta te spomenuo Čile, demokratsku Francusku, Nikaragvu i druge latinskoameričke zemlje koje – kako je rekao – imaju sličnih problema koje ima i još pokoja europska zemlja. U tom smislu Sveta Stolica poziva na dijalog, na mir, na rješavanje problema – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: