HomevestiPapa: Retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja

Papa: Retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja

Rat je ludost kojoj se ne valja nikada predati, ne podizati zidove i ne prihvatiti da se može umrijeti u moru bez pomoći, rekao je papa Franjo jučer prijepodne, susrevši se s oko 50 biskupa i patrijarha s Mediterana, tijekom pohoda Bariju gdje upravo završava susret pod naslovom „Mediteran – granica mira“

Kršćani su pozvani biti neumorni djelatnici mira na Mediteranskom moru, izmučenom podjelama i nejednakostima. Kako bi Mediteran bio mjesto mira, potrebno je proći putom dijaloga, zajedništva i prihvata, a ne ravnodušja ili straha koji dovodi do podizanja zaštite. Susrevši se u bazilici svetoga Nikole u Bariju s biskupima i patrijarsima mediteranskoga područja, Papa je ocrtao smjer u kojem valja ići kako bi se uspostavili odnosi mira i napretka na Mediteranu koji je u raznovrsnom kontekstu kulturā obilježen žarištima nestabilnosti i sukoba te trpljenjem onih koji bježe iz vlastitih zemalja.

Smjerokaz na koji je uputio Papa jest traženje općega dobra koje je – kako je rekao – drugo ime za mir, a to je obveza koja ne može biti odvojena od naviještanja evanđelja. Zbog toga je od kršćana zatražio da čuvaju baštinu vjere, kao i pučku pobožnost koja je prijeko potrebno iskustvo.

Posvetivši posebnu pozornost pojavi migracija, Papa je potaknuo sve ljude da se ne zatvaraju u ravnodušje ili čak u odbijanje, te istaknuo da retorika sukoba civilizacija služi samo za opravdavanje nasilja i poticanje mržnje. Papi su na srcu i progonjeni kršćani; stoga je zatražio da se digne glas i od državnih vlasti zahtijeva da zaštite manjine i vjersku slobodu.

Po mišljenju pape Franje hitno je potreban također življi susret među različitim religijama, jer – kako je istaknuo – ekstremizmi i fundamentalizmi niječu dostojanstvo čovjeka i njegovu vjersku slobodu, uzrokujući moralnu degradaciju i potičući antagonističko poimanje ljudskih odnosa. Na kraju, pretpostavka za izgradnju mira jest pravednost koju, međutim, – prema Papinim riječima – priječi kultura odbacivanja koja povećava nejednakosti, i to toliko da na obalama istoga mora žive društva izobilja, dok se mnogi bore za preživljavanje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: