HomevestiPapa rimskim gimnazijalcima: Snovi su kisik za dušu

Papa rimskim gimnazijalcima: Snovi su kisik za dušu

Na slici: Papa s učenicima klasične gimnazije “Pilo Albertelli” u Rimu  (Vatican Media)

Papa Franjo je u petak, 20. decembra, posjetio rimsku klasičnu gimnaziju „Pilo Albertelli“, jednu od najstarijih srednjih škola u Rimu, osnovanu 1880. godine i smještenu u blizini bazilike Svete Marije Velike. Među temama kojih se dotaknuo u razgovoru s đacima bile su migracije, nesebična ljubav, mir te susret među kulturama i religijama

U priopćenju ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice stoji da je Sveti Otac u pratnji ravnateljice gimnazije i Andree Monde, glavnog urednika dnevnog lista „L’Osservatore Romano“ i nekadašnjeg nastavnika vjeronauka u toj školi, pozdravio nastavno i pomoćno osoblje te mlade koji su prošle godine sastavili tekstove meditacija za Križni put u rimskom Koloseju. U školskom dvorištu dočekalo ga je oko 800 srednjoškolaca. Nakon pozdrava ravnateljice, Papa se obratio mladima i odgovorio na neka od njihovih pitanja.

Papa je govorio o samoći koja, ako se živi loše, vodi melankoliji, potom o besplatnoj ljubavi koja predstavlja težak put načinjen od samoodricanja, strpljenja i malih „žrtvicā“ – stoji u priopćenju. Odgovarajući na pitanje o suživotu različitih kultura i religija, Sveti se Otac osvrnuo na migracije, i u svojoj zemlji, Argentini, te o tome kako su one dovele do nužnosti zajedničkoga života. Istaknuo je također važnost svjedočanstva u obraćanju onima koji ne vjeruju, kako bi ih se na taj način potaknulo na postavljanje pitanja o Evanđelju i vjeri.

Nakon što je mlade podsjetio na važnost igre i snova koji, kako je rekao, donose kisik duši, Papa je odgovorio na pitanje o istinskim učiteljima te istaknuo važnost odnosa između učitelja i učenika, dara kojeg se prisjetio govoreći o svom duhovnom ocu u Argentini, isusovcu patru Miguelu Ángelu Fioritu. Na kraju je papa Franjo svima čestitao božićne blagdane te odgovorio na posljednje pitanje jednog učenika o proturječju služenja ratom za uspostavu mira i sigurnosti. Pozivajući se na tragično stanje u kojem se nalaze pojedine zemlje, Sveti je Otac spomenuo video poruku na temu mira koju je snimio s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda – stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: