Homeporuke i poslanicePapa: Roditelji i djeco, podupirite se u prianjanju uz Evanđelje

Papa: Roditelji i djeco, podupirite se u prianjanju uz Evanđelje

Na blagdan Svete nazaretske obitelji, u nedjelju 29. decembra, papa Franjo je, obraćajući se vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra, na početku podnevnoga nagovora napomenuo da pojam „sveta“ tu obitelj stavlja u kontekst svetosti koja je Božji dar, ali istovremeno slobodna i odgovorna privrženost Njegovom projektu. Tako je bilo s Nazaretskom obitelji; ona je bila potpuno otvorena Božjoj volji – rekao je Papa

Kako ne ostati zadivljen Marijinom poslušnošću prema djelovanju Duha Svetoga koji od nje traži da postane majka Mesije – upitao je Sveti Otac i dodao – Marija se, kao i svaka mlada žena svoga vremena, pripremala ostvariti svoj životni projekt, odnosno vjenčati se s Josipom, ali kad je shvatila da joj Bog daje osobito poslanje, ne ustručava se prozvati Njegovom „službenicom“ (usp. Lk 1, 38).

 

Marijina veličina u poslušnosti Bogu

Isus će istaknuti njezinu veličinu ne toliko zbog uloge majke, koliko zbog njezine poslušnosti Bogu: „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!“ (Lk 11,28). Kad ne razumije u potpunosti događaje koji je se tiču, Marija u tišini razmatra, razmišlja i štuje božansku inicijativu. Njezina prisutnost u podnožju križa posvećuje tu potpunu raspoloživost – kazao je papa Franjo.

 

Josip – čovjek šutnje i poslušnosti

Što se tiče Josipa, Evanđelje nam ne donosi ni jednu njegovu riječ; on ne govori, već djeluje u poslušnosti. On je čovjek šutnje i poslušnosti. Današnji evanđeoski izvještaj (usp. Mt 2, 13-15.19-23) podsjeća na tu poslušnost pravednoga Josipa tri puta, a odnosi se na bijeg u Egipat i povratak u Izraelovu zemlju. Pod vodstvom Boga, koga zastupa anđeo, Josip udaljava svoju obitelj od Herodovih prijetnji i tako se Sveta obitelj solidarizira sa svim obiteljima svijeta koje su prisiljene na progonstvo i koje su prisiljene napustiti svoju zemlju zbog represije, nasilja i rata.

 

„Jelo je moje vršiti volju Onoga koji me posla“

Na kraju, treća osoba u Svetoj obitelji, Isus; On je Očeva volja – rekao je Papa i dodao – kako kaže sveti Pavao, On nije bio „Da!“ i „Ne!“, već samo „Da!“ (usp. 2 Kor 1,19), i to se očitovalo u mnogim trenucima njegova ovozemaljskog života – rekao je Papa i kao primjer naveo događaj u Hramu, kada je Isus roditeljima koji su ga žalosni tražili, odgovorio: „Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?“ (Lk 2,49).

Sveti je Otac potom podsjetio na Isusove riječi: „Jelo je moje vršiti volju Onoga koji me posla“ (Iv 4, 34); i na Njegovu molitvu u maslinskom vrtu: „Oče moj! Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja!“ (Mt 26, 42). Napomenuo je pritom kako su svi ti događaji savršeno ostvarenje riječi: „Žrtva i prinos ne mile ti se […] Tada rekoh: ‘Evo dolazim […] vršiti Bože volju Tvoju!’“ (Heb 10, 5-7; Ps 40, 7-9).

 

Sveta obitelj kao primjer odgovora na Očevu volju

Sveta nazaretska obitelj primjer je zajedničkoga odgovora na Očevu volju; njena tri člana međusobno si pomažu kako bi otkrili Božji plan. Molili su, radili i razgovarali – rekao je Papa i upitao – Ti, znaš li razgovarati sa svojom obitelji ili si poput onih mladih koji se za stolom dopisuju s mobitelom u ruci? Za tim je stolom tišina kao da su na misi i nema razgovora. Moramo ponovno početi razgovarati u obitelji. To je zadatak za danas, upravo na dan Svete obitelji.

Sveta obitelj može biti uzor našim obiteljima kako bi se roditelji i djeca međusobno podržavali u pristajanju uz Evanđelje, taj temelj svetosti obitelji – potaknuo je Sveti Otac. Mariji, Kraljici obiteljī, povjerio je sve obitelji u svijetu, posebno one koje se nalaze u iskušenju patnje ili oskudice, te na njih zazvao njenu majčinsku zaštitu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: