HomevestiPapa se susreo s predstavnicima mozambičkih vlasti

Papa se susreo s predstavnicima mozambičkih vlasti

Na slici: Papa Franjo i predsjednik Mozambika Filipe Nyusi  (Vatican Media)

Papa Franjo se danas prijepodne, u predsjedničkoj palači u Maputu, glavnom gradu Mozambika, obratio Predsjedniku, članovima Vlade i Parlamenta, predstavnicima građanskoga društva i diplomatskom zboru

Sretan sam što se ponovno nalazim u Africi i što ovo apostolsko putovanje započinjem u zemlji toliko blagoslovljenoj prirodnim ljepotama i velikim kulturnim bogatstvom, koji, uz dobro poznatu životnu radost vašega naroda, doprinose nadi u bolju budućnost – rekao je danas papa Franjo, obraćajući se Predsjedniku, članovima Vlade i Parlamenta, predstavnicima građanskoga društva te diplomatskom zboru u Mozambiku.

Na početku prvoga govora svog 31. apostolskog putovanja, Sveti je Otac upravio misli prema onima koje su nedavno pogodili cikloni Kenneth i Idai, čije razorne posljedice – kako je kazao – i dalje opterećuju tolike obitelji, posebice u mjestima gdje obnova još nije bila moguća.

U govoru održanom u predsjedničkoj palači u Maputu, Sveti se Otac također osvrnuo na mirovni sporazum, potpisan u Mozambiku početkom kolovoza, kojim je označen konačan prekid neprijateljstva između vlasti i oporbe, te zahvalio međunarodnoj zajednici na višedesetljetnim naporima i zalaganju za mir u toj zemlji.

Podsjetivši na prvi sporazum, potpisan u Rimu 1992. godine, kojim je započeo put pomirenja u Mozambiku, Sveti je Otac kazao kako potraga za trajnim mirom, u koju su uključeni svi, zahtijeva težak, postojan i neprekidan rad, objasnivši da je mir poput krhkoga cvijeta koji pokušava procvjetati među kamenjem nasilja.

Mir je Mozambiku omogućio razvoj u različitim sektorima – istaknuo je papa Franjo, te primijetio da su ostvarili obećavajući napredak u obrazovanju i zdravstvu. Potaknuo je potom prisutne da nastave s radom na osnaživanju struktura i institucija potrebnih kako se nitko ne bi osjetio napuštenim, pogotovo mladi koji čine veliki dio stanovništva.

Kultura mira zahtijeva stalan proces u koji je uključena svaka nova generacija i taj hod mora podupirati i biti potpuno uronjen u kulturu susreta, odnosno prepoznavanje drugoga, uspostavu veza i gradnju mostova – rekao je Papa.

Imate hrabro i povijesno poslanje koje trebate ispuniti – kazao je Sveti Otac, obraćajući se predstavnicima mozambičkih vlasti, i dodao – Nemojte se prestati zalagati dok god ima djece i adolescenata bez obrazovanja, obitelji bez doma, radnika bez posla i seljaka bez zemlje. To su temelji za budućnost nade, budućnost dostojanstva; to je oružje mira – istaknuo je, napomenuvši da mir također poziva na brigu o našem zajedničkom domu.

Obrana zemlje ujedno je i obrana života, što posebno zahtijeva oprez kada postoji sklonost pljački i otimanju, vođena željom za gomilanjem – upozorio je papa Franjo te na kraju rekao da kultura mira podrazumijeva produktivan, održiv i uključiv razvoj, u sklopu kojega bi svaki Mozambičanin mogao osjetiti da je ova zemlja njegova i koji bi mu omogućio uspostavu bratskih i pravednih odnosa s bližnjim i svime što ga okružuje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: