HomevestiPapa se susreo sa siromasima i beskućnicima

Papa se susreo sa siromasima i beskućnicima

Molim vas da oprostite ljudima iz Crkve koji vas nisu vidjeli, koji su se okrenuli na drugu stranu – kazao je papa Franjo primivši u Dvorani Pavao VI. više tisuća osoba koje su živjele, ili još uvijek žive na ulici, a koje su došle u Rim iz brojnih europskih zemalja kako bi sudjelovale na proslavi svojega Jubileja milosrđa. U taj se događaj, koji je organizirala francuska udruga „Brat“, uključilo više udruga koje pomažu osobama koje žive u velikoj bijedi i koje su bez stana.

Na samom početku susreta, koji je otvorio kardinal Philippe Barbarin, lionski nadbiskup, nakon pozdravâ, Etienne Villemain iz udruge ‘Brat’, izrazio je Papi veliku želju: da se organiziraju Svjetski dani siromaha. Potom su dva beskućnika, Christian i Robert, iznijeli svoja svjedočanstva puna zahvalnosti prema svima koji im pomažu, te prema Papi koji siromašne uvijek nosi u srcu.

Papa Franjo je najprije napomenuo da je zapisao neke njihove riječi, među kojima i sljedeće: „Kao ljudska bića ne razlikujemo se od svjetskih moćnika. Imamo svoje sklonosti i svoje snove, s kojima pomalo živimo i idemo naprijed malenim koracima“. Sklonosti i snovi: dvije su riječi koje mogu pomoći – rekao je Papa te istaknuo – Nemojte prestati sanjati.

Siromaštvo je u srcu Evanđelja. Tko ima sve ne može sanjati! – kazao je papa Franjo. Jednostavni su ljudi išli Isusu jer su sanjali da će ih on ozdraviti, da će ih osloboditi, da će im služiti, te su ga slijedili, a On ih je oslobađao. Druga riječ, koja nije izgovorena, ali nalazila se u vašem ponašanju, i ponašanju onih koji su govorili, a koja mi je došla iz srca, jest: „Život je tako lijep“. Što to znači? – upitao je Sveti Otac. Znači da život postaje lijep i u najgorim situacijama, onima u kojima vi živite. To znači dostojanstvo! – istaknuo je – To je riječ koja mi je došla…

Sposobnost da vide ljepotu i u najtužnijim i najtežim stvarima mogu imati samo muškarac i žena koji imaju dostojanstvo! – istaknuo je potom Sveti Otac. Siromašni, ali ne poniženi! To je dostojanstvo! Jednako dostojanstvo koje je imao Isus, koji je rođen siromašan, i koji je siromašan živio; to je dostojanstvo koje ima Riječ Evanđelja; jednako dostojanstvo koje imaju muškarac i žena koji žive od svojega rada. Siromašni da, ali iskorišteni ne! – istaknuo je Papa.

Znam da ste mnogo puta susreli ljude koji su htjeli iskoristiti vaše siromaštvo… ali znam također da vas je taj osjećaj da vidite da je život lijep, taj osjećaj, to dostojanstvo spasilo od ropstva. Siromašan da, ali rob ne! Siromaštvo je u srcu Evanđelja kako bi ga se živjelo. Ropstvo nije u Evanđelju kako bi ga se živjelo, nego kako bi ga se oslobodilo! – objasnio je Sveti Otac.

Uvijek susrećemo ljude siromašnije od nas – primijetio je potom Papa te istaknuo da je sposobnost za solidarnost jedan od plodova koje nam daje siromaštvo. Hvala vam za primjer koji dajete. Svijet poučavate solidarnosti – istaknuo je papa Franjo te kazao da ga je dirnulo kad je čuo riječi o miru. Najveće je siromaštvo – prema Papinim riječima – rat; rat koji uništava.

Mir koji je za nas kršćane započeo u štali, u marginaliziranoj obitelji; mir koji Bog želi za svako svoje dijete. A vi, iz svojega siromaštva, iz svoje situacije, možete biti tvorci mira – istaknuo je Papa te primijetio – Rat se vodi među bogatima, kako bi imali više, kako bi imali veći teritorij, veću vlast, više novca. U svijetu nam je potreban mir! Potreban nam je mir u Crkvi; svim je Crkvama potreban mir; svim je religijama potrebno da rastu u miru.

Zahvaljujem vam što ste me došli posjetiti – rekao je na kraju Papa. Oprostite mi ako sam vas koji put povrijedio svojim riječima, ili ako nisam rekao nešto što sam trebao. Molim vas da oprostite za svaki put kada mi, kršćani, pred nekom siromašnom osobom ili situacijom gledamo na drugu stranu. Vaš oprost muškarcima i ženama Crkve, koji ne žele gledati, ili nisu htjeli vidjeti, za nas je blagoslovljena voda, za nas je čišćenje, pomaže nam ponovno vjerovati da je siromaštvo u srcu Evanđelja kao velika poruka, i da mi – katolici, kršćani, svi – imamo oblikovati Crkvu siromašnu i za siromašne – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: