Homeporuke i poslanicePapa: Slobodan je onaj tko ima moć poniznosti, služenja i bratstva

Papa: Slobodan je onaj tko ima moć poniznosti, služenja i bratstva

Na slici: Papa Franjo tijekom opće audijencije u Dvorani Pavla VI.  (Vatican Media)

U katehezi tijekom opće audijencije u Dvorani Pavla VI. koju je još jednom posvetio blaženstvima, papa Franjo je podsjetio da su ‘siromašni duhom’ oni koji se osjećaju “prosjaci u intimi svojega bića”. Samo prepoznajući i priznajući svoja ograničenja možemo ljubiti na slobodan način i dati svoj život za druge – istaknuo je Papa.

Siromaštvo duhom u središtu je kateheze pape Franje koju je danas tijekom opće audijencije u Dvorani Pavla VI., posvetio prvom od osam blaženstava iz Matejeva evanđelja. Biti siromašni duhom svojstveno je našem ljudskom stanju i znači prepoznati se kao prosjaci, jer prihvaćamo vlastita ograničenja, te samo tako postajemo sposobni oprostiti – rekao je Papa i istaknuo – To također znači jamčiti Kraljevstvo Božje, ne zato što imamo moć koja je stvorena prestižem i materijalnim dobrima, a koja potom prolazi i završava, nego zato što ljubimo istinsko dobro više od sebe. To je davanje Kristova života ljudima i u tome je istinska sloboda.

Postoji siromaštvo koje moramo prihvatiti, a to je siromaštvo našega bića i siromaštvo koje moramo tražiti, a to je konkretno siromaštvo u stvarima ovoga svijeta, kako bismo bili slobodni i mogli ljubiti – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Uvijek moramo tražiti slobodu srca koja ima korijen u siromaštvu nas samih. Ne radi se samo o lišavanju materijalnih stvari, nego o nečem mnogo većem jer u igri je najdublji dio našega bića.

Duh, u skladu s Biblijom, dah je života koji je Bog dao Adamu – rekao je papa Franjo i nastavio – To je naša najintimnija duhovna dimenzija koja nas čini ljudskim osobama, najdublja jezgra našega bića. Dakle, ‘siromašni u duhu’ su oni koji su siromašni, i koji se osjećaju siromašnima, prosjaci u intimnoj nutrini svojega bića. Isus ih naziva blaženi, jer njima pripada Kraljevstvo nebesko. Biti nešto i biti netko; današnji život odvija se na tim kolosijecima koji, međutim, donose usamljenost i nesreću, jer to znači natjecati se s drugima i živjeti u preopterećenoj zabrinutosti za sebe, a to pak znači uvijek ostati radikalno nepotpuni i ranjivi.

Ako ne prihvatimo biti siromašni, mrzimo sve na što nas podsjeća naša krhkost – rekao je Papa i dodao – Nema šminke koja može pokriti tu krhkost. Kako se loše živi ako se odbacuju vlastita ograničenja! Živi se loše, jer se ograničenja ne probavljaju. Tu je problem. Ohole osobe ne traže pomoć, ne mogu tražiti pomoć, jer se moraju pokazati samodostatnima. Mnogo ih je kojima je potrebna pomoć, no oholost prijeći traženje pomoći. Vrlo je teško priznati pogrešku i tražiti oprost!

Tri su riječi tajna formula za daljnji zajednički hod bračnih parova: „dopusti, hvala, oprosti“ – rekao je Sveti Otac i primijetio – To su riječi koje dolaze iz nečijeg siromaštva, a traženje oprosta je najteža stvar. Oholi to ne mogu. Ne mogu se ispričati, jer su uvijek u pravu. Nisu siromašni. Međutim, Gospodin se nikada ne umara opraštati. Nažalost, mi se umaramo tražiti oprost. Umor od traženja oprosta je ružna bolest.

Skrivati vlastita ograničenja naporno je i uznemirujuće, no Isus Krist nam kaže da je biti siromašni milosna prilika, te nam pokazuje put izlaska iz te muke – rekao je papa Franjo i dodao – No moramo istaknuti temeljnu stvar; da se ne moramo preobraziti kako bismo postali siromašni u duhu, ništa ne trebamo promijeniti, jer to već jesmo! Siromašni smo…, ili još jasnije, siromašni smo duhom! Sve nam je potrebno. Svi smo siromašni duhom, prosjaci smo. To je ljudsko stanje.

Kraljevstvo Božje pripada siromašnima duhom, no ne kraljevstvo od materijalnih dobara i udobnosti koja imaju svoj kraj, nego kraljevstvo koje je izgrađeno ciglama dobra, jer ostalo prolazi i nakon smrti materijalne stvari više ne vrijede – rekao je Papa i podsjetio – Često u televizijskim vijestima ili u novinama vidimo da su neki moćni i snažni vladari ili neka vlada pali. Jučer su bili, danas ih više nema. Bogatstva ovoga svijeta prolaze, a novac isto tako. Nikada nisam vidio da netko nakon smrti išta ponese sa sobom. Ta bogatstva ostaju ovdje. Uistinu, vladaju oni koji znaju ljubiti istinsko dobro. Oni koji znaju ljubiti istinsko dobro više od sebe, imaju duhovnu moć! To je Božja snaga!

Krist je pokazao svoju snagu, dajući svoj život za druge. To je istinska snaga koja podrazumijeva slobodu koja proizlazi iz služenja i bratstva. Moć bratstva, moć milosrdne ljubavi, moć ljubavi i poniznosti, Krist nam je pokazao djelom. U tome je istinska sloboda. Onaj tko ima tu moć poniznosti, služenja i bratstva, slobodan je. U služenju toj slobodi nalazi se siromaštvo koje Isus hvali u blaženstvima – zaključio je Sveti Otac, pozdravivši na kraju sve nazočne vjernike i hodočasnike.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: