Homeporuke i poslanicePapa: Služiti nadi znači graditi mostove među civilizacijama

Papa: Služiti nadi znači graditi mostove među civilizacijama

Na slici: Papa Franjo tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu  (ANSA)

Samo onaj tko je ponovo rođen i živi u Očevom zagrljaju, može u svijetu biti sluga nade

Postoje mnoge religije i sve gledaju u nebo, gledaju u Boga. To je dopustio Otac nebeski i zato se ne smijemo bojati razlika, nego moramo raditi za bratstvo, osobito s Abrahamovom djecom kao što smo mi i muslimani – rekao je papa Franjo jučer na Trgu svetoga Petra, u katehezi tijekom opće audijencije, protumačivši značenje svojeg apostolskog posjeta Maroku kao još jedan korak na putu dijaloga i susreta.

To je bilo hodočašće tragovima svetoga Franje i svetoga pape Ivana Pavla II. Naime, Franjo Asiški je prije 800 godina donio poruku mira i bratstva sultanu al-Maliku al-Kamilu, dok je 1985. godine sveti papa Ivan Pavao II. posjetio Maroko nakon što je u Vatikanu primio kralja Hasana II. Služiti nadi – istaknuo je Papa Franjo u katehezi – u vremenu kao što je naše, znači iznad svega graditi mostove između civilizacija.

Prisjećajući se nekih važnih međunarodnih samita koji su se posljednjih godina održali u toj zemlji, zajedno s kraljem Muhamedom VI. istaknuli smo ključnu ulogu religija u obrani ljudskog dostojanstva i promicanju mira, pravde i brige o stvorenom, to jest o našem zajedničkom domu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – U toj smo perspektivi, zajedno s kraljem, potpisali apel za Jeruzalem, kako bi se sveti grad sačuvao kao baština čovječanstva i mjesto mirnog susreta, osobito za vjernike triju monoteističkih religija.

Papa Franjo je spomenuo i posjet Mauzoleju Muhameda V., Zavodu za obrazovanje imama, kao i pažnju koja je bila posvećena migracijskom pitanju. Upravo je u Marrakechu, u prosincu prošle godine, potpisan Svjetski sporazum za sigurnu, organiziranu i uređenu migraciju – rekao je Papa i naglasio – To je važan korak prema preuzimanju odgovornosti međunarodne zajednice. Nije mi drago reći migranti, radije kažem osobe koje migriraju, jer migrant je u talijanskom jeziku pridjev, umjesto toga osobe su imenice.

Upali smo u kulturu pridjeva, koristimo mnoge pridjeve i često zaboravljamo imenice, to jest bit – rekao je Sveti Otac i nastavio – Pridjev se pridodaje imenici, osobi. Možemo reći: osoba migrant. Na taj način pokazujemo poštovanje kako ne bismo upali u tu kulturu pridjeva koja je previše tekuća i plinovita.

Papa Franjo je potom ponovo podsjetio na prijedlog Svete Stolice koji je sažet u četiri glagola: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati. Ne radi se o smanjivanju socijalnih programa, nego o zajedničkom putovanju kroz ta četiri djela kako bismo izgradili gradove i zemlje koji su, zadržavajući svoj kulturni i vjerski identitet, otvoreni za razlike i znaju kako ih vrednovati u znaku ljudskog bratstva.

U Maroku je osobito bio dojmljiv susret s kršćanskom zajednicom – rekao je potom Papa i posebno spomenuo posjet Centru socijalne službe koji vode sestre Kćeri milosrđa; susret sa svećenicima, posvećenim osobama i Ekumenskim vijećem Crkvi u katedrali, te nedjeljnu euharistiju u sportskom kompleksu u Rabatu. To je stado u Maroku malo i zato sam se prisjetio evanđeoskih slika soli, svjetla i kvasca (Mt 5,13-16; 13,33) o kojima smo čitali na početku ove audijencije.

Nije bitna količina, nego sol koja ima okus, svjetlo koje svijetli i kvasac koji ima snagu da uskisne tijesto – rekao je Sveti Otac i istaknuo – To ne dolazi od nas, nego od Boga, Duha Svetoga koji nas, tamo gdje jesmo, kroz dijalog i prijateljstvo čini svjedocima Krista. Tisuće ljudi iz oko 60 različitih nacionalnosti sudjelovalo je na misi. Bilo je to jedinstveno očitovanje Božjega naroda u srcu islamske zemlje. Bog želi da sva njegova djeca sudjeluju u njegovoj radosti, u slavlju oproštenja i pomirenja. Samo onaj tko je ponovo rođen i živi u Očevom zagrljaju, može u svijetu biti sluga nade.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: