HomevestiPapa srednjoameričkim migrantima zaustavljenim na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama

Papa srednjoameričkim migrantima zaustavljenim na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama

Na slici: Srednjoamerički migranti

Katolička Crkva je u svojim biskupijskim i redovničkim kućama i ustanovama primila tisuće srednjoameričkih migranata

Papa Franjo je donirao 500.000 dolara kao pomoć migrantima iz srednjoameričkih zemalja pristiglih u Meksiko. Taj će iznos biti podijeljen na 27 projekata u 16 biskupija i meksičkih redovničkih zajednica koje su zatražile pomoć kako bi i dalje osiguravale smještaj, hranu i osnovne potrepštine – piše na internet stranici „Petrovog novčića“, fonda Svete Stolice koji inače prikuplja sredstva za slične namjene.

Nakon 4000 kilometara koje su prešli pješačeći iz Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, u posljednjih nekoliko mjeseci tisuće migranata stiglo je u Meksiko – ističe se u priopćenju. Muškarci i žene, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja, nadajući se boljoj budućnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. No, one su im zatvorile granicu.

U Meksiko je u 2018. godini ušlo 6 velikih skupina migranata, ukupno 75.000 ljudi, a najavljene su i druge skupine. Svi su ti ljudi zaustavljeni, ne mogu ući u Sjedinjene Američke Države, nemaju kuće ni sredstava za život. Katolička Crkva je u svojim biskupijskim i redovničkim kućama i ustanovama primila tisuće njih, pružajući im najpotrebnije za život, od smještaja do odjeće. Sredstva se društvenog priopćavanja sve manje bave tim hitnim slučajem, te se zbog toga migrantima smanjuje pomoć vlasti i privatnika – upozorava se u priopćenju.

Od 27 projekata pomoći migrantima, 13 ih je već odobreno u određenim biskupijama i redovničkim zajednicama. Još je 14 projekata u postupku preispitivanja, jer se prije dodjele pomoći traži uređeno i transparentno korištenje sredstava o čemu treba voditi računa. Zahvaljujući tim projektima, te kršćanskoj ljubavi i solidarnosti – navodi se u priopćenju – meksički se biskupi nadaju da će moći i dalje pomagati braći i sestrama koji migriraju.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: