Homeporuke i poslanicePapa: Susret s Kristom neka preobrazi naša srca i potakne nas na susret s drugima

Papa: Susret s Kristom neka preobrazi naša srca i potakne nas na susret s drugima

Na slici: Papa Franjo tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu  (Vatican Media)

Papa Franjo svoje je razmišljanje na općoj audijenciji u srijedu na Trgu svetoga Petra posvetio liku Savla, budućeg apostola Pavla. Djela apostolska opisuju njegov izvanredan odnos s Kristovom ljubavi i njegovo obraćenje. Molimo Gospodina – rekao je Papa – da možemo iskusiti isto što i Savao, a što nam jedino može promijeniti srce.

Susret s Kristom neka preobrazi naša srca i potakne nas na susret s drugima – rekao je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra. Na temelju Djela apostolskih, Papa je govorio o obraćenju Savla koji je najprije bio progonitelj Crkve koja je nastajala, a potom sredstvo koje je Bog izabrao za naviještanje evanđelja narodima. Usredotočivši se upravo na tu korjenitu Savlovu preobrazbu, Sveti Otac je rekao da je on, proganjajući kršćane, mislio da služi Gospodinovu zakonu, te da je u njemu bio „dah smrti“.

Vi koji dolazite iz naroda koje su progonile diktature, dobro razumijete što znači hvatati ljude i uhititi ih – rekao je papa Franjo i istaknuo – mladi je Savao prikazan kao nepopustljiv, to jest kao onaj koji očituje nepodnošljivost prema onima koji misle drugačije; kao onaj koji apsolutizira svoj politički i vjerski identitet i svodi drugoga na mogućeg neprijatelja protiv kojeg se treba boriti. Vjera se u Savlu pretvorila u ideologiju. Radi se o vjerskoj, društvenoj i političkoj ideologiji.

Susret je s Kristom pomogao Savlu shvatiti da su zli duhovi istinski neprijatelji protiv kojih se treba boriti i koji vladaju svijetom, te da se ne treba boriti protiv osoba, nego zla koje nadahnjuje njihova djela – rekao je Papa i napomenuo – Stanje puno sukoba, bijesa i ljutnje, u kojem se Savao nalazio, sve nas poziva da se preispitamo, kako živimo vjeru? Idemo li u susret drugima ili smo protiv drugih? Pripadamo li univerzalnoj Crkvi dobrih i zlih, svih ljudi, ili selektivnoj ideologiji? Volimo li Boga ili dogmatske formulacije? Kakav je naš vjerski život? Vjera u Boga koju ispovijedamo čini nas prijateljski ili neprijateljski raspoloženima prema onima koji su drugačiji od nas?

Kada se uskrsli Gospodin očitovao Savlu kako bi mu dotaknuo srce, tražio je od njega račun o onom što je činio: „Savle, Savle, zašto me progoniš?“ – rekao je Sveti Otac i primijetio – Tu Uskrsli očituje da je jedno s onima koji vjeruju u Njega. Udariti člana Crkve znači, udariti samoga Krista. Pa i oni koji su ideolozi jer žele, pod navodnicima, čistoću Crkve, udaraju Krista. Savao je zaslijepljen Kristovim svjetlom, ništa više ne vidi i od snažnog čovjeka koji je imao vlast i koji je bio neovisan, postao je slab, potrebit i ovisan o drugima.

No od tog susreta počinje njegov prijelaz iz smrti u život. Od tog će trenutka za njega biti važan samo Krist i nakon što je primio krštenje, postao je sredstvo u Božjim rukama za naviještanje Njegovog imena svima. Krštenje tako za Savla, kao i za sve nas, znači početak novoga života; ono je praćeno novim pogledom na Boga, na sebe i druge koji od neprijatelja postaju braća u Kristu. Molimo Oca da i mi poput Savla iskusimo utjecaj Njegove ljubavi koja od kamena srca može napraviti srce od mesa, sposobno u sebi prihvatiti iste osjećaje Isusa Krista – zaključio je papa Franjo.

Nakon kateheze Papa je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito mladence, te je istaknuo da je danas za vjenčanje potrebno imati hrabrosti. Pozvavši sve da tijekom ovog marijanskog mjeseca oponašaju Gospinu misionarsku revnost i oduševljenje, te da budu navjestitelji Krista na svim životnim područjima, pozdravio je posebno hrvatske hodočasnike, studente Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu: “Od srca pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito studente Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U ovom Izvanrednom misijskom mjesecu pozivam vas da hrabro odgovorite na Božji poziv, kako biste, po studiju i molitvi, rasli u nadnaravnim darovima vjere, nade i ljubavi na dobrobit braće i sestara. Hvaljen Isus i Marija!”

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: