HomevestiPapa svećenicima i redovnicima: Razlikovati dobro od lošeg sjemena

Papa svećenicima i redovnicima: Razlikovati dobro od lošeg sjemena

Zvanje je sjeme koje, kako bi raslo, trebate njegovati nježnom brigom, bivajući pritom pozorni na đavla koji sije neslogu i moleći se da znate razlikovati dobro od lošega sjemena – potaknuo je papa Franjo 1500 svećenika, redovnika, redovnica i sjemeništaraca s kojima se u subotu 2. decembra po lokalnom vremenu susreo u Dhaki. U svojim zajednicama biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, te sjemeništaraca budite pozorni na podjele koje uzrokuje ogovaranje, taj neprijatelj sklada, – nastavio je Papa – a ako imate što za reći subratu, recite mu to u lice. Naposljetku, ne budite tužnih lica, te i u patnjama i nevoljama tražite mir i radost. Dodajmo da je Sveti Otac predao pripremljeni govor i prisutnima govorio na španjolskom jeziku, nudeći savjete za dobar svećenički i redovnički život.

Sveti je Otac napomenuo da je za rast i njegovanje sjemena zvanja potrebna nježnost. Nedostaje li u našim zajednicama ta dimenzija nježnosti, sjeme neće rasti. Svaki je biskup, svećenik, redovnik, redovnica ili sjemeništarac Božje sjeme. No trebamo biti pozorni na neprijatelja koji dolazi noću i u vrt Kraljevstva Božjeg sije korov. Važno je, stoga, razlikovati dobro od lošeg sjemena, a to se može ostvariti razlučivanjem. Ono je moguće jedino kada čovjek ima srce koje moli i od Gospodina traži da bdije nad nama – rekao je papa Franjo.

Nudeći drugi savjet, Papa je podsjetio da u „vrtu Kraljevstva“ ne postoji samo jedna biljka i kako nije lako pronaći jedinstvo. Ljudski nedostaci ugrožavaju zajednički život – upozorio je Sveti Otac – Naše se zajednice biskupa, svećenika, redovnika i sjemeništaraca trebaju znati obraniti od svakog oblika podjele. A ako je Bangladeš primjer sklada među vjeroispovijestima, nažalost postoje mnogi neprijatelji sklada unutar zajednica.

Neprijatelj sklada kojeg najčešće spominjem – naglasio je Papa – jest primjer duha ogovaranja. Ne smije se govoriti loše o osobi iza njezinih leđa, a da nismo izravno razgovarali s njom. Ogovaranje je vrsta terorizma – ponovio je papa Franjo – baci se bomba i odšeta, uništavajući. Kad želite ogovarati nekoga, ugrizite se za jezik. Ako je moguće, recite ono što mislite osobi u lice, Isus nam je dao taj savjet.

Posljednji savjet koji je Sveti Otac ponudio svećenicima i redovnicima Bangladeša glasi: održite duh radosti i veselja, te nemojte imati tužno, ogorčeno lice. Upozorio je kako je žalosno susresti biskupa, svećenika, redovnika, redovnicu ili sjemeništarca s ogorčenim i tužnim licem. Citirajući karmelićanske svetice, Tereziju Avilsku i Tereziju od Djeteta Isusa, Papa je naglasio važnost traženja radosti i u teškim trenucima jer je važno pronaći mir u patnji i trpljenju. Raduje me susresti svećenike, biskupe ili redovnice koji su živjeli život u punini. Njihove oči su neopisive, pune radosti i mira, pune Duha Svetoga – kazao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: