HomevestiPapa: Svetost je Božja riječ utjelovljena u povijesti

Papa: Svetost je Božja riječ utjelovljena u povijesti

Na slici: Papa Franjo i članovi Kongregacije za proglašenje svetih (Vatican Media)

Sveti Otac je ovih dana primio u audijenciju članove Kongregacije za proglašenje svetih prigodom 50. obljetnice njezinog osnutka.

Sveti Otac je ovih dana primio u audijenciju članove Kongregacije za proglašenje svetih prigodom 50. obljetnice njezinog osnutka. Sveti papa Pavao VI. odlučio je 1969. godine, zamijeniti Kongregaciju za svete obrede s dva različita dikasterija; Kongregacijom za proglašenje svetih i Kongregacijom za bogoštovlje – rekao je papa Franjo i istaknuo – Zadatak je prve priznanje svetosti onih koji su vjerno slijedili Krista.

Kongregacija je u tih 50 godina ispitala podatke o velikom broju kandidata za svetost kako bi ih dala Crkvi kao uzore kršćanskog života – rekao je Papa i napomenuo – Mnoga proglašenja blaženima i svetima koja smo slavili posljednjih desetljeća znače da sveci nisu nedostiživa ljudska bića, nego da su nam blizu i da nas mogu podržati na putu života. Naime, to su osobe koje su iskusile muku svakidašnjeg života sa svojim uspjesima i neuspjesima, nalazeći u Gospodinu snagu da se uvijek ostvare i idu dalje Njegovim putom.

Svaki svetac predstavlja jedan Očev projekt, utjelovljenje i u određenom povijesnom trenutku evanđeosku dimenziju, Božju riječ – rekao je Sveti Otac i primijetio – Stoga je važno da imamo različite vrste svetaca. Osim toga, svetost uvijek prati život Crkve, često i na skrovit način. Zato moramo naučiti strpljivo gledati svetost u Božjem narodu; u roditeljima koji podižu svoju djecu s mnogo ljubavi, u muškarcima i ženama koji rade kako bi prehranili svoju obitelj, u bolesnima, te u starim redovnicama koje se i dalje smiješe. To je često svetost onih koji su u našoj blizini i koji su odraz Božje prisutnosti.

Svetost je istinsko svjetlo Crkve i zadatak je Kongregacije za proglašenje svetih provjeriti različite načine herojske svetosti, kao što je ona najskrovitija – rekao je papa Franjo i nastavio – Radi se o provjeri koju svakodnevno čini vaš dikasterij i koju je od davnina pomno i ozbiljno činio, preispitujući izvore, dokumente i svaki sud o mogućem mučeništvu, herojskim krepostima, darivanju života i čudu. Riječ je o temeljnim kriterijima koje zahtijeva ozbiljnost predmeta kojim se bave zakonodavstvo i pravedno očekivanje Božjeg naroda koji se povjerava zagovoru svetaca i nadahnjuje njihovim primjerom života.

Članovi Kongregacije moraju biti potpuno sigurni u proglašenju svetosti – rekao je Papa i dodao – Savjetnici i stručnjaci moraju obavljati svoj posao s potpunom slobodom savjesti. Uvijek moramo biti svjesni posebne svrhe tih procesa, a to su Božja slava i duhovno dobro Crkve koji su usko povezani s traženjem istine i evanđeoske savršenosti. Postulatori, koji pokreću i prikupljaju građu za proces proglašenja, ne smiju se dati voditi materijalnim viđenjima, gospodarskim interesima i traženjem vlastite promocije, nego moraju biti svjesni duhovnog karaktera tog procesa.

Procesi se moraju odvijati evanđeoskom osjetljivošću i moralnom strogošću. Potrebno je čudo jer upravo je tamo prst Božji. Bez jasnog Gospodinovog zahvata ne možemo napredovati u procesima proglašenja svetih. Svetost je potreba svakog krštenika i prvotni zadatak njegovog poslanja – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: