Homeporuke i poslanicePapa: ‘Svi mi možemo postati oruđe Božjega milosrđa’

Papa: ‘Svi mi možemo postati oruđe Božjega milosrđa’

Bolesne i utamničene pohoditi – temeljna je misao jučerašnje Papine kateheze. Sveti Otac je za vrijeme opće audijencije na Trgu svetoga Petra poručio: „Svi mi možemo postati oruđe Božjega milosrđa i za nas je to bolje negoli za druge.“ Nisu potrebni neki izvanredni preduvjeti – smatra Papa – jer se milosrđe sastoji u jednostavnim gestama: u osmijehu, riječima, stisku ruke. Sve su to djela, koja ljude čine sretnima te im vraćaju izgubljeno dostojanstvo.“

Papa Franjo je kazao kako je Isus pohod utamničenih ubrojio među [tjelesna] djela milosrđa, te nas je pozvao „da ne budemo suci drugima.“ Nitko ne bi smio „upirati prst u drugoga“, upozorio je Papa, koji je prošle nedjelje u Bazilici svetoga Petra slavio svetu misu s oko 1000 zatvorenika povodom Jubileja zatvorenika.

Kad netko završi u zatvoru – nastavio je Papa – to je sigurno zato što je učinio nešto loše, što nije poštivao zakon. On u zatvoru izdržava kaznu. No što god je zatvorenik učinio, njega Bog i dalje ljubi. Tko može ući u nutrinu njegova bića, njegove savjesti, kako bi razumio što osjeća? Tko može pojmiti njegovu patnju i njegovo žaljenje?“ Odviše je lako ‘oprati ruke’, govoreći : „počinio je zločin“, kazao je papa Franjo.

Kršćanin – smatra Papa – jest pozvan zauzimati se za zatvorenika, kako bi ovaj shvatio zlo koje je učinio te se vratio k sebi. Sveti Otac je potom istaknuo kako čovjeku teško pada biti lišen slobode, a ako se tomu dodaju i nehumani uvjeti, u kojima se često nalazi zatvorenik, onda je zaista važno da im mi kršćani naviještamo poruku Božje milosrdne ljubavi i praštanja kako bi na taj način prepoznali svoju vrijednost i povratili dostojanstvo.

Isus je u svoje tri godine javnoga djelovanja upoznao najrazličitije vrste ljudi. Kada nas potiče da posjećujemo bolesnike i utamničene, poziva nas na gestu velike čovječnosti – naime na solidarnost. „Posjet može pomoći bolesniku da se ne osjeća toliko usamljenim, a malo druženja je dobar lijek!“ Papa je označio „neprocjenjivom“ žrtvu mnogih volontera u bolnicama, koje su danas „istinske katedrale trpljenja“.

Sveti Otac je također podsjetio kako je sâm Isus, iako nedužan, trpio u zatvoru radi nas, a i apostoli Petar i Pavao su svoje zatočeništvo iskoristili za molitvu i naviještaj Radosne vijesti. Na kraju kateheze papa Franjo je pozvao prisutne vjernike „da posjećivanjem bolesnika i utamničenih donosimo Božje milosrđe i njegovu otkupiteljsku moć našoj braći i sestrama u potrebi.“

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: