Homeporuke i poslanicePapa: Svijet je svakim danom sve više okrutniji prema isključenima

Papa: Svijet je svakim danom sve više okrutniji prema isključenima

Na slici: Papa Franjo tijekom video poruke za Svjetski dan migranata i izbjeglica

Istinski razvoj u svijetu promiče integralni rast muškaraca i žena, brinući se za buduće generacije.

Istinski je razvoj uključiv, plodan i usmjeren prema budućnosti, dok svijet danas svakim danom sve više pripada eliti i sve je okrutniji prema isključenima – rekao je papa Franjo u video poruci povodom pripreme za predstojeći Svjetski dan migranata i izbjeglica koji će se održati 29. septembra, na temu: „Ne radi se samo o migrantima“. Odjel za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, za jul predlaže podtemu: „Radi se o tome da nikoga ne isključujemo“.

Komunikacijska kampanja Odjela za migrante i izbjeglice svaki mjesec nudi razmišljanja, dubinsku analizu i materijale za promicanje pastoralnih aktivnosti na temu Svjetskog dana migranata i izbjeglica, suočavajući se s raznim temama pomoću različitih tekstova i slika. Prve tri obrađene podteme bile su: „To su i naši strahovi“; „Radi se o ljubavi“ i „Radi se o našoj humanosti“.

Nažalost zemlje u razvoju nastavljaju iscrpljivati svoje najbolje prirodne i ljudske izvore u korist nekoliko povlaštenih tržišta – rekao je Papa i istaknuo – Osim toga, dok ratovi pogađaju samo neke dijelove svijeta, proizvodnja i prodaja oružja odvija se u drugim zemljama koje se potom ne žele brinuti o izbjeglicama; ne žele i ne prihvaćaju izbjeglice koje takvi sukobi stvaraju.

Često se govori o miru, no oružje se prodaje. Možemo li govoriti o licemjerju na tom području? Posljedice uvijek trpe mali, siromašni i najugroženiji koje se spriječava da sjednu za stol i kojima se ostavljaju samo mrvice od gozbe. Isključivi razvoj čini bogate bogatijima i siromašne siromašnijima, a istinski razvoj u svijetu promiče integralni rast muškaraca i žena, brinući se za buduće generacije – zaključio je Sveti Otac u video poruci.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: