Homeporuke i poslanicePapa Svjetskom samitu vlada: Nema razvoja bez solidarnosti

Papa Svjetskom samitu vlada: Nema razvoja bez solidarnosti

Dobro, ako nije zajedničko, nije istinsko dobro – istaknuo je papa Franjo u video poruci koju je poslao sudionicima Svjetskog samita vlada, globalne platforme koja je posvećena oblikovanju budućnosti vlada cijeloga svijeta. Ohrabrujući sve okupljene na tom sastanku, koji se održava do 12. februara u Dubaiju, da grade pravedniji i perspektivniji svijet za sve, Papa je podsjetio da se ne može govoriti o održivom razvoju bez solidarnosti.

Možda nikada kao sada razmišljanje i djelovanje zahtijevaju istinski dijalog s drugima, jer bez drugih nema budućnosti za nas. Želim vam, dakle, da u svojem djelovanju krenete od lica ljudi, da upozorite na vapaj naroda i siromašnih, da razmišljate o pitanjima djece – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Nemojte se mnogo baviti time koje bi bile najbolje mogućnosti koje se mogu iskoristiti, nego onime koju vrstu svijeta želimo graditi zajedno.

To je pitanje koje nas potiče da radimo misleći na narode i pojedince, više nego na kapital i gospodarske interese – rekao je papa Franjo i nastavio – to je pitanje koje ne gleda na neposrednu budućnost, nego na budućnost općenito; na odgovornost koja nas opterećuje, odnosno kako ovaj naš svijet predati onima koji će doći poslije nas, čuvajući ga najprije od uništenja morala, a onda i okoliša.

Papa se osvrnuo i na svoje nedavno apostolsko putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate, od 3. do 5. februara. Upoznao sam modernu zemlju, koja gleda u budućnost ne zaboravljajući svoje korijene – rekao je Papa i dodao – zemlju u kojoj se riječi tolerancije, bratstva, međusobnog poštovanja i slobode pokušava pretvoriti u konkretne činjenice i pothvate.

Vidio sam da i u pustinji cvijeće raste. Vratio sam se kući s nadom da će procvasti mnoge pustinje na svijetu. Vjerujem da je to moguće, ali samo ako rastemo zajedno, rame uz rame, u otvorenosti i poštovanju, spremni preuzeti odgovornost za svačije probleme koji su u globalnom selu problemi svakoga od nas – zaključio je Sveti Otac u video poruci.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: