Homeporuke i poslanicePapa tijekom Angelusa: nemojmo ostati gluhi i nijemi pred patnjom braće

Papa tijekom Angelusa: nemojmo ostati gluhi i nijemi pred patnjom braće

Postao je čovjekom kako bi čovjek, koji je grijehom u nutrini postao gluh i nijem, mogao čuti glas Božji

Papa Franjo se jučer prije podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, pred mnoštvom vjernika osvrnuo na evanđelje današnje nedjelje (Mk 7,31-37) koje izvještava o događaju Isusovoga čudesnoga ozdravljenja gluhonijemoga. Donijeli su mu gluhonijemoga, moleći ga da stavi na nj ruku – rekao je Papa i protumačio – Međutim, učinio je nekoliko gesta. Odveo je gluhonijemoga na stranu, daleko od mnoštva. Tom prilikom, kao i u drugima, Isus djeluje uvijek diskretno. Ne želi zadiviti ljude, ne traži popularnost ili uspjeh, nego želi ljudima činiti samo dobro. Svojim nas ponašanjem uči da se dobro treba činiti bez vike i razmetanja.

Kad ga je odveo na stranu, stavio je prste u uši gluhonijemoga i slinom mu dotaknuo jezik – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ta gesta podsjeća na Utjelovljenje. Sin Božji je čovjek uključen u ljudsku stvarnost. Budući da je postao čovjek, može razumjeti trpljenje drugoga čovjeka i čini gestu u kojoj djeluje njegovo čovještvo. U isto vrijeme Isus želi da razumijemo da se čudo događa zbog Njegovoga jedinstva s Ocem; zato je pogledao prema nebu. Potom je uzdahnuo i rekao: „effatà“, što znači “otvori se”. Čovjek je odmah ozdravio; uši mu se otvoriše i jezik mu se razvezao. Ozdravljenje je za njega bilo „otvaranje“ drugima i svijetu.

Taj evanđeoski događaj naglašava potrebu dvostrukog ozdravljenja – rekao je papa Franjo i objasnio – Prije svega ozdravljenje od bolesti i tjelesne patnje kako bi tijelo ozdravilo, iako taj cilj nije potpuno ostvariv na ljudski način, unatoč svim naporima znanosti i medicine. No, postoji i drugo ozdravljenje, možda i teže, a to je ozdravljenje od straha koje nas tjera da odbacimo bolesnike, patnike i nepokretne. Mnogo je načina odbacivanja, pa i s tobožnjim sažaljenjem ili uklanjanjem problema; ostajemo gluhi i nijemi pred bolima osoba koje su obilježene bolestima, tjeskobama i teškoćama. Prečesto bolesnici i patnici postaju problem, a trebali bi biti prilika za iskazivanje brige i solidarnosti društva prema najslabijima.

Isus nam je objavio tajnu čuda koju i mi možemo ponoviti postajući sudionici događaja „effatà”, to jest „otvori se“ kojim je on dao govor i sluh gluhonijemom – rekao je Papa i naglasio – Radi se o otvaranju potrebama naše braće patnika i potrebitih pomoći, izbjegavajući sebičnost i zatvorenost srca. Isus je došao otvoriti upravo srce, odnosno nutrinu osobe; osloboditi nas kako bi nas osposobio da živimo puninu odnosa s Bogom i s drugima.

Postao je čovjekom kako bi čovjek, koji je grijehom u nutrini postao gluh i nijem, mogao čuti glas Božji, glas ljubavi koja govori njegovom srcu, te tako jednom naučio govoriti jezik ljubavi, prevodeći ga u velikodušne geste i darivanje samoga sebe. Blažena Djevica Marija koja se potpuno otvorila Gospodinovoj ljubavi, neka nam isprosi da možemo svaki dan u vjeri iskusiti to čudo „effatà“ kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom i s braćom – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: