HomevestiPapa: Tko prodaje oružje ima na savjesti smrt brojne djece

Papa: Tko prodaje oružje ima na savjesti smrt brojne djece

Na slici: Papa s učenicima Zavoda svetoga Karla iz Milana; Vatikan, 6. aprila 2019.  (ANSA)

Kultura dijaloga utemeljena na identitetu i otvorena svima, nepravedni gospodarski sustavi i prodaja oružja koje uzrokuje smrt mnogo ljudi, bulizam, odnosno vršnjačko nasilje, „rasističko srce“ i kultura ravnodušja – bile su teme o kojima je papa Franjo razgovarao s učenicima i nastavnicima Zavoda svetoga Karla iz Milana, koje je primio u audijenciju povodom 150. obljetnice ustanovljenja zavoda koji je pohađao i Achille Ratti, koji je poslije postao papa Pio XI.

Odgovarajući na prvo pitanje o tomu zašto se čini da Bog nekomu daje prednost pred drugima, Papa je odlučno ušao u otajstvo trpljenja. Bog ne radi razlike, mi smo ti koji ih radimo, i to nepravednim gospodarskim sustavima i oružjem – objasnio je Sveti Otac. Narod koji proizvodi i prodaje oružje na savjesti ima smrt svakog djeteta, svake osobe, uništavanje obiteljī – istaknuo je te dodao – U svijetu ima više od 900 milijuna protupješačkih mina, i kada neki zemljoradnik ide obrađivati zemlju, može umrijeti ili ostati invalid. To nije Bog učinio, to smo učinili mi, moja zemlja – napomenuo je Papa.

Osvrnuvši se potom na život u školi, u razredu, Sveti je Otac upitao učenike što se događa kada u razred dođe neki dječak koji im se ne sviđa. Je li Bog taj koji izmišlja i organizira zlostavljanje tog dječaka? Ne, to ste vi. I svaki put kada primjenjujete bulizam, tom gestom objavljujete rat. Svi u sebi nosimo sjeme uništavanja drugih., jer uvijek težimo tomu da pravimo razlike među ljudima i da se obogaćujemo na siromaštvu drugih – objasnio je Papa.

Potrebna je kultura dijaloga, ali nje ne može biti bez identiteta, bez poznavanja vlastite pripadnosti nekom narodu. Međutim, trebamo biti pozorni s jedne strane da ne stvaramo „kulturu zidova“, a s druge kulturu ravnodušja. Bitno je stoga biti ukorijenjeni. Današnje je zlo ‘razvodnjenost’, iskorijenjenost. Razvodnjenost je upravo u tomu da se ne pronalazi vlastiti identitet, – primijetio je Papa – da se ne zna suočavati s vlastitom poviješću, poviješću vlastitoga naroda, kršćanstva. To su vrijednosti – podsjetio je te potaknuo nazočne mlade da se nadahnjuju korijenima, da ih njeguju, da često razgovaraju sa starijim osobama koje su sjećanje naroda.

Još jedna bitna dimenzija jest da se ne trebamo bojati susreta s drugim, višeetničnosti, višekulturnosti. Destilirana je voda najčišća, ali njezin se okus ne osjeća i ona ne može utažiti žeđ – primijetio je Papa te dodao da se stoga ne trebamo bojati migranata. Osim toga, migrante valja integrirati kako bi usvojili naše vrijednosti i kako bismo mi upoznali njihove. Prihvaćati znači postati bogatiji – istaknuo je papa Franjo te potaknuo nastavnike da pomognu mladima rasti u kulturi susreta, da budu sposobni susretati različite ljude, uspoređujući se s razlikama.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: